Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stora grupper ställs utanför webbsamhället

Norrköping2008-06-27 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"Blanketter och ansökningshandlingar hittar du på nätet. Vill du ha information om de nya reglerna så gå in på vår hemsida. Hela intervjun kan du läsa på webben. De senaste nyheterna kan du följa i din mobil eller i datorn. Uppföljning och kommentarer på den och den sidan på nätet..." Känner du igen dig? Mer och mer material läggs ut på nätet. Det gäller såväl nyheter, reportage och intervjuer som information från myndigheter. Den som inte äger en dator ingår i det nya utanförskapet. Den som vill hänga med i nyhetsflödet är mer eller mindre tvungen att köpa sig en dator och skaffa sig åtminstone elementära kunskaper i hur den fungerar. Problemet är att massor av människor inte har råd och/eller saknar kunskaper för att hänga med i det nya informationsflödet. Krönika
En förutsättning för demokratin är att alla medborgare är välinformerade. Eller i varje fall att alla har möjlighet att tillägna sig de kunskaper de anser sig behöva för att delta i debatten och göra sina val. Alla borde också ha möjlighet att tillgodogöra sig den service och de förmåner som samhället har att erbjuda. Så är det inte. Så har det i och för sig aldrig varit. Frågan är ändå om det inte är värre än på mycket länge. Somliga har lättare än andra att skaffa sig de kunskaper de behöver. Somliga har inte pengar att köpa sig den information som erbjuds. Det är dyrt att hålla sig med flera tidningar, tidskrifter, TV-kanaler, mobiltelefoner. Hårdast drabbas äldre kvinnor som aldrig varit inne i datasamhället, dels inte har råd att komma in nu heller. Den här sortens utanförskap har debatterats väldigt lite. Det är inte acceptabelt att en massa människor ställs utanför den demokratiska processen utan att någon bryr sig. Det är fel att stora grupper, särskilt äldre människor, får sämre service än andra därför att de inte har tillgång till den senaste tekniken. Det strider mot grundlagens regler om likabehandling av medborgarna. Datainspektionen borde åläggas att se till att denna särbehandling upphör. Det är svårare att få den så kallade marknaden att ta hänsyn till de datadiskriminerade. Det är billigare att lägga ut text och bilder på nätet än att trycka dem. TV-tablåerna har inte plats för samhällsbevakning bland alla flabbpogram och reainköpta Hollywoodprodukter. Ska man hänga med i demokratin så är det "nätet" som gäller. Det gäller bara att hitta rätt bland alla mer (ibland) eller mindre (oftast) begåvade bloggar och chattar. Vi ska inte och kan inte säga nej till informationstekniken. Den kan vara ett utmärkt sätt att bredda demokratin och ge inflytande för "vanligt folk". Vi ska ta vara på möjligheterna men se upp för riskerna att många lämnas utanför och kommer efter. Man måste inte använda all teknik bara för att den finns. Det gäller även spionerna på FRA.