Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stjernkvist fondsparar åt barnen

Lars Stjernkvist (S) kandiderar till uppdraget som Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Tillsammans med sina kommunalrådskollegor Stefan Arrelid (MP) och Kerstin Hildebrand (V) bjöd han i går in till en pressträff på Marieborgs folkhögskola på Södra Promenaden i Norrköping.
Jag var där.

Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

Norrköping2010-03-25 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommunen har fått pengar över i kassan. En del av dem ska satsas på nya insatser mot arbetslösheten. Kommunen ska ta emot 500 nya praktikanter, fler feriejobb än vanligt ska erbjudas ungdomar och 50 ungdomar som i dag lever på socialbidrag ska erbjudas riktiga jobb i Norrköpings kommun. Det är bra, handfasta och konkreta förslag.

- Norrköping bär på ett socialt arv av långtidsarbetslöshet, sa Stjernkvist.

Så är det. Nu tas viktiga steg för ett vettigt arvsskifte.

Stora pengar, 33 miljoner kronor, ska läggas i en "social investeringsfond". Fonden är en gammal idé hos Stjernkvist. Nu när han själv toppar listan inför nästa kommunval så passar han på att förverkliga sin idé.

Tanken är inte så dum. Investeringar görs normalt i byggnader som idrottsparker och äldreboenden som ska stå där de står i många år framåt. Investeringar betalas därför sällan ur dagskassan. Betalningen sprids, liksom nyttan, ut över många år. Social verksamhet sitter däremot oftast fast i årsbudgetar. Med den sociala investeringsfonden som redskap vill S, V och MP skapa bättre förutsättningar för långsiktiga investeringar i människors livs- och framtidschanser.

Stora satsningar på ett barn i förskoleåldern betalar sig inte genast. Leder investeringen till att barnets skolgång blir bättre och tryggare kan betalningen falla ut först tjugo år senare då det nu vuxna barnet kan gå ut i arbete i stället för att fastna i bidragsberoende och annat elände.

Som sagt. Spännande tanke.

(Läs mer om satsningen mot ungdomsarbetslösheten på sidan 8.)

Läs mer om