Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stävja orättvist betygslotteri

Norrköping2011-12-02 11:11
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu har vi sett det igen: Betygen fungerar inte. Svart på vitt framgår det av en stor statlig undersökning att de inte visar vad eleverna lärt sig i skolan. Arbetsgivare kan inte lita på betygen när de skall anställa, föräldrar kan inte lita på dem när de vill veta hur det går för barnen i skolan, och det är verkligen illa nog. Men ännu allvarligare är att de inte fungerar för att välja ut vilka som skall få plats i attraktiva utbildningar.

Samma kunskaper ger idag helt olika betyg beroende på vilken skola du går i och vilka lärare du har. Och missvisningen har blivit värre och värre för varje år, därmed slår de som är 18 lätt ut de som är 22 eftersom deras betyg höjts utan att kunskaperna lyft. Avvikelserna är bara i en riktning: uppåt. Några skolor som systematiskt ger för snåla betyg finns inte. Var tionde MVG borde varit IG. Och skillnaderna mellan olika skolor är enorm, så det blir viktigare att välja rätt skola än att plugga effektivt. För att hitta rätt skola är det bra att veta var anställda får bonusar om betygen är höga, vilka rektorer som får pengar om fler elever väljer deras skola. Då ökar ju sannolikheten att betygen blir generösare. Vi vet ju att höga betyg är ett bra försäljningsargument för skolor som vill öka sina intäkter, och det kan man bara få genom att få fler elever med var sin prislapp. Undersökningen visar att många lärare satts under press av sina rektorer att höja betygen, så mekanismen tycks vara utbredd.

Lösningen är inte att ta bort betygen, de behövs i skolan. Det är självklart att kontrollen måste öka och att dyra byråkratiska processer nu måste till för att stävja detta. Men jag vill se radikalare lösningar.

Det är inte acceptabelt att livschanser fördelas med detta slumpartade och lättmyglade system. Vem som får leva sitt liv som välbetald läkare eller civilingenjör och vilka som stängs ute måste avgöras på mer rationell och rättssäker grund.

Vem som får bli journalist, polis eller skådespelare avgörs idag genom antagningsprov, där kunskaper och färdigheter som är viktiga för yrket värderas noga. Så bör det också vara för de som vill bli sjuksköterska, lärare eller psykolog.

Det är svårt att utforma sådana antagningssystem. Men det är väldigt dyrt att lägga utbildningskostnader på fel personer, det vet journalisthögskolan och scenskolan. De har lagt ner de kostnaderna och utvecklat bättre metoder än betygen. Det borde fler attraktiva utbildningar göra. Då får vi bättre gymnasieskola på köpet när de börjar lära för livet istället för att mygla för betygen. Börja med läkare och lärare och låt andra följa efter.

Läs mer om