Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Socialdemokrat som vill framåt

Socialdemokraterna gör rätt när de vill hålla fokus på de stora framtidsutmaningarna. Val vinns framåt men förloras bakåt. Så är det.

Magdalena Andersson (S) laddar inför mötet på Bergslagsgården i går kväll. S-ordförande i Norrköping Kikki Lijeblad (till höger) har fixat macka och mikrofon.

Magdalena Andersson (S) laddar inför mötet på Bergslagsgården i går kväll. S-ordförande i Norrköping Kikki Lijeblad (till höger) har fixat macka och mikrofon.

Foto: Widar Andersson

Norrköping2013-08-28 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson är Socialdemokraternas finansministerkandidat. I går kväll var hon i Norrköping för att träffa medlemmar och sympatisörer på ABF-huset vid Skvallertorget. Av publiktillströmningen att döma är Magdalena Andersson populär i de egna leden. För de som kom lite sent fanns endast ståplatser.

Jag satt ner en stund.

Magdalena Andersson mal på i det huvudspår som hon och resten av partiledningen stakat ut. Den höga arbetslösheten i allmänhet, ungdomsarbetslösheten i synnerhet och bristerna i ungdomsutbildningens kunskapsresultat; det är vad det handlar om för Socialdemokraterna.

Det är klok politik. Dels därför att utvecklingen när det gäller arbete och kunskap är av fundamental betydelse för alla medborgare och välfärdssamhället i stort. Dels därför att det är på dessa grundläggande områden som Alliansregeringen har störst problem. Dels, och inte minst, därför att de problem som S angriper är utmärkta arenor för en mer aktiv och ingripande politik av det slag som socialdemokrater av hävd uppskattar.

Magdalena Andersson är en välutbildad ekonom med bland annat nationalekonomiska forskarerfarenheter och ledande uppdrag i regeringskansliet på meritlistan. Innan hon återkom till politiken 2012 arbetade hon som överdirektör på Skatteverket. Hennes förhållningssätt till politiken är således mer kunskaps- och faktapräglat än bombastiskt och demogogiskt. Vilket inte betyder att hon på något sätt är främmande för politikens behov av tydlighet, skillnader och konflikter.

I sitt inledningsanförande tog Magdalena Andersson avstamp i Sveriges ekonomiska omvärld. Hon drog upp linjerna för partiets politik och avvägningar utifrån dessa faktiska omständigheter. Hon såg framför sig en hårdnande utbildningskonkurrens på arbetsmarknaden. Ska Sverige - och därmed vår välfärdsmodell - ha en chans att hänga med så är det därför avgörande att barn och ungdomars skolgång kvalitetssäkras på ett betydligt bättre sätt än i dag.

När frågan blev fri på mötet kom självklart några heta potatisar upp på bordet. Många frågeställare ville veta varför Socialdemokraterna inte vill/vågar lova att vid en valseger 2014 riva upp det femte jobbskatteavdrag som möjligen klubbas igenom i riksdagen i höst?

Magdalena Anderssons svar var att partiet vill gå till val på framtidsfrågor. Ett löfte om att "riva upp" jobbskatteavdraget riskerar att "dra oss bakåt", sa Andersson. Det är helt riktigt tänkt.

Moderaternas strategi är uppenbart att försöka pressa och locka S in i en valrörelse där Stefan Löfven kan beskrivas som en bakåtsträvande och återställarsugen politiker; med störst intresse av det som varit. Socialdemokraterna gör rätt när de i stället vill hålla fokus på de stora framtidsutmaningarna om arbete och kunskap. Val vinns framåt men förloras bakåt. Så är det.

Magdalena Andersson fick frågan om hon var beredd att lägga ner Arbetsförmedlingen för att i stället "dela ut pengarna till kommunerna och landstingen?".

"Nej", var hennes raka svar.

Läs mer om