Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snuskig debatt

I går eftermiddag var det möte i Norrköpings fullmäktige. Ledamöterna diskuterade snusk.

Foto: JUREK HOLZER / SvD / SCANPIX

Norrköping2009-04-03 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag var där. Kommunen har ansvar för tillsynen av krogar, restauranger, gatukök, skolkök och andra liknande inrättningar. Vid den senaste kontrollen fick nästan alla näringsidkare anmärkningar och påpekanden. Det innebär bl a att de drabbas av en förhöjd kontrolluppgift. Curt Andersson (C) från Vikbolandet var kritisk. Han ansåg att det var märkligt att så väldigt många av Norrköpings publika kök hade prickats i kontrollen. Curt jämförde med andra större städer - Stockholm, Göteborg m fl. Där har betydligt färre krogar än i Norrköping fått anmärkningar och "böter" i form av höjda avgifter. Kan det verkligen vara så, frågade Curt Andersson, att Norrköpings kök är så mycket snuskigare än andra städers?
Jan-Olof Öster (S) är ordförande i Bygg- och Miljöskyddsnämnden och därmed ansvarig för kontrollen av köken. Öster underströk att hälsokontrollen är till för att skydda "tredje man" - d v s de som äter av maten som serveras från de kontrollerade köken. Under fullmäktigemötet gjorde han inget riktigt försök att svara på Curt Anderssons frågor om Norrköpings grad av snuskighet. Det hade varit bra om Jan-Olof hade varit mer utförlig. Jag har självklart inget emot att Norrköping håller fanan högt när det gäller hygien och ordning i köken. För en lekman ter det sig emellertid underligt att hälsovårdspolitiker i olika städer tycks ge sina respektive hälsokontrollanter väldigt olika instruktioner om vad som kännetecknar ett godkänt kök. Kanske är fanan för högt hållen? Den som gjorde starkast intryck på mig under debatten var Said Nison (M). Han talade med värme och solidaritet för många av sina kompisar som driver små pizzerior och andra näringsställen. "De förstår inte alla papper och blanketter som förvaltningen skickar till dem", sa han. "De ringer till mig och är desperata", sa Nison. Jag tror Said Nison har en poäng. Majoriteten agerade väl fyrkantigt. Att skydda "tredje man" kan mycket väl göras i samverkan med matföretagen.
Läs mer om