Norrköpings kommun behöver vidareutbilda och kompetensutveckla många av sina medarbetare. Ett stort antal undersköterskor och anställda i skolköken ska ges möjlighet att skaffa sig nya yrkesrelaterade kunskaper, insikter och betyg under de kommande två åren. Det betyder i sin tur att det behövs vikarier i omsorgen och ute i köken.
Kommunen väljer att baka ihop utbildningsbehovet och vikariebehovet till en smart rekryterings- och arbetsmarknadsinsats. Uppemot 70 personer kommer att få chansen att vikariera på riktiga jobb. Vilket ökar deras chanser att få in en fast fot i arbetslivet.
Det är ett verkligt bra initiativ.
Utbildningssatsningen skapar förutsättningar för bättra kvalitet och ökad medborgarnytta i den kommunala omsorgen och mathållningen. På ett individuellt plan utgör förmånen att studera "mitt i livet" ett välkommet avbrott i vardagslunken och ger dessutom goda möjligheter för personlig utveckling; kanske rentav en sporre till fortsatta studier och karriärskiften.
Vikariesatsningen sticker ut från mycket annat i arbetslöshetspolitikens åtgärder och insatser. För den som inget hellre vill än att etablera sig på arbetsmarknaden finns det inget som slår ett reguljärt arbete med en riktig lön.
Norrköpings kommun är en stor arbetsgivare. Att vidareutbilda ett antal medarbetare och att anställa några vikarier är förstås inte särskilt uppseendeväckande mot den bakgrunden. Det som i mina ögon gör det värt att uppmärksammas och att efterföljas av andra är just att man så medvetet och genomtänkt skapar en vettig och rejäl arbetsmarknadsinsats.
Så ska en slipsten dras.