Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skål på dig, Reinfeldt!

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2009-06-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Fredrik Reinfeldt och 26 andra premiärministrar och presidenter från EU: s medlemsländer firar midsommar i Bryssel. Toppmötet är denna gång extra intressant för den svenska regeringen. Den 1 juli inleds Sveriges halvår som ordförande. Ledare
Mötet i Bryssel har att fatta beslut i flera frågor som kommer att ha stor betydelse för Reinfeldts ordförandeskap. Viktigast är att öppna upp för en ny Irländsk folkomröstning om Lissabonfördraget. Irlands regering begär ett skriftligt besked om att den nya fördraget inte påverkar Irlands abortlagar, skatter och militära neutralitet. Ett skriftligt besked om dessa saker är i och för sig helt onödigt. Beskedet finns redan i Lissabonfördraget. Men eftersom Irerna en gång röstat nej till fördraget så måste något nytt tillföras för att göra en ny folkomröstning rimlig. Ett nonsensliknande spel för gallerierna; visst är det så. Men politiken är som den är. EU behöver Lissabonfördraget för att bli mer effektivt. Ändamålet helgar därför medlet. Irland planerar att hålla sin folkomröstning i början av oktober. Skulle det bli ett nytt nej från Dublin så kommer de sista månaderna av Reinfeldts ordförandeperiod att få ägnas åt intern krishantering. Blir det Ja - vilket förstås förutspås - så kan däremot Sveriges regering gå till det globala klimatmötet i Köpenhamn med högt huvud. Och det lär behövas ett EU med pondus och självsäkerhet som mötet USA, Indien och Kina för avgörande förhandlingar om minskade utsläpp av växthusgaser. Med alla sina brister och tillkortakommanden så är EU ändå en viktig aktör i den globala politiken. En union som löser sina problem och tar tag i sakfrågorna är bra för världen. Jag fyller därför mitt glas med Östgöta sädes och höjer det i en välgångsskål för Reinfeldt där nere i Bryssel.
Läs mer om