Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjukvården skall finnas där människor finns!

Tyvärr har just denna debatt hittills förts med väldigt få faktagrundade och sakliga argument.

Norrköping2012-04-24 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det pågår just nu en debatt i Finspång om placeringen av den nya utökade vårdcentralen. Den ska ersätta det som i folkmun fortfarande kallas för lasarettet trots att det sedan många år tillbaka är just en vårdcentral med utökade funktioner. Vi tycker att det är bra när frågor engagerar finspångsborna och debatter tar fart. Det visar att många engagerar sig i frågor som rör samhällets utformning men tyvärr har just denna debatt hittills förts med väldigt få faktagrundade och sakliga argument.

Bakgrunden till flytten behöver vi inte orda om. Alternativen var - flytta eller lägg ner!

Det är självklart mycket positivt att landstinget nu väljer alternativet att flytta till nya lokaler på en ny plats. I debatten tenderar det ibland att se ut som om Kommunen och Landstinget pekar på varandra när valet av plats skall förklaras. I själva verket är valet av plats resultatet av en samsyn kring vilka förutsättning som föreligger, vilka behov som finns och vilka möjligheter som skapas. Denna samsyn är fundamental eftersom det förutom samverkan inom en rad hälso- och sjukvårdsområden faktiskt är landstinget står för själva bygget och kommunen som står för detaljplaner, bygglov samt den infrastruktur som krävs runt omkring?

Kommunen har just nu bollen och går nu in i detaljplanearbetet. Den fortsatta helhetssynen över arbetet kommer att has av en samrådsgrupp bestående av kommunen, landstinget och personal på närsjukvården i Finspång. Detaljplanearbetet förväntas pågå under ett års tid och någon gång under senhösten 2012 så hoppas vi kunna se de första ritningarna. Betongkolossernas tid är förbi och i uppdraget ligger att huset skall vara både funktionellt och passa in i miljön. Alla nuvarande verksamheter utom röntgenavdelningen ska följa med. Vi ser gärna att det statliga apoteket också får följa med till en centralt belägen plats.

Miljöpartiet har en vision om ett moderniserat Finspång. En vision som vi tar på fullaste allvar och som vi tänker förverkliga så långt vi bara kan. För oss är tillgängligheten en avgörande faktor när det gäller stadsplanering. Även personer som inte har bil måste kunna ta sig till viktiga samhällsfunktioner utan krångliga bussbyten och utan att vara beroende av andra människor så långt det bara är möjligt. Med placeringen i centrum och med närheten till de stora arbetsplatserna blir det tillgängligare för fler innevånare inte minst eftersom det endast är där det är möjligt att trafikera vårdcentralen med samtliga kollektivtrafiklinjer. En placering i centralortens ytterområden kommer istället att innebära svårigheter för många människor som inte har eller kan köra bil. Det skulle också innebära att vi tvingas bryta ny natur- eller jordbruksmark i istället för att nyttja det vi redan har.

Förtätade stadskärnor ger bättre förutsättningar för kollektivtrafiken och leder dessutom till att fler kan välja gång och cykel som färdmedel. Det i sin tur minskar antalet korta bilresor. Något som är bra både för miljön och för folkhälsan.

Många har annars uttryckt farhågor för en ökad biltrafik kring den nya vårdcentralen och framför allt på Bergslagsvägen. I den trafikutredning som gjorts så har man räknat den nuvarande trafiken i centrum och därefter ökat på med den trafik som idag sker till det nuvarande lasarettet. Slutsatsen är att man skulle behöva mer än fördubbla denna sammanslagna trafik för att det överhuvudtaget skall börja närma sig en nivå där vi kommer att uppleva problem. Då har man inte ens räknat in det faktum att en central placering kommer att minska antalet bilresor eftersom både personal och besökare i högre grad kommer att välja andra och hållbarare färdsätt.

Vi i Miljöpartiet anser att fotgängare och bilar skall hållas åtskiljda. I den trafikplan för kommunen som kommunfullmäktige har att anta på kommande sammanträde är Bergslagsvägen från Bergslagstorget till Kulturhuset i framtiden ett gångfartsområde. I takt med att fotgängare och cyklister i centrum ökar så ska också antalet bilar minska. Intentionerna ligger bergfasta och innefattar även trafiken till den nya vårdcentralen.

Att det kommer att bli parkeringsproblematik är en annan farhåga som lyfts fram? I ett annat antaget detaljplaneärende så kommer Finspångs kommun att planera iordningsställandet av området mellan De Wijks väg och Rv51 till en parkeringsyta. Den kommer mer än väl att täcka behovet både för vårdcentralen, det nya gymnasiet på stationsområdet och andra verksamheter i centrum. Vårdcentralens placering i centrum blir faktiskt också bättre även för de som ändå måste välja bilen.

I det aktuella området återstår då en kil av grönyta mot cykelbron över 51:an mot Nyhem. Den grönytan vill vi bevara och möjligtvis förstärka med någon gångstig ner mot bäcken, kanske en gångbro över bäcken, några sittplatser och vi vill dessutom förstärka grönytan österut längs cykelbanan förbi den nygamla parkeringen som en barriär mot trafiken på 51:an.

Vi anser att den nya utökade vårdcentralen inte är någon avskild verksamhet. Den måste ses som en del av samhället och centrum. Precis som alla de andra moderniseringsprojekt som pågår eller planeras såsom nytt gymnasium, nya bostäder/bostadsområden och Siemens expansion så skapar detta projekt också nya möjligheter. Ca 300 personer kommer att jobba i vårdcentralens verksamheter varav det stora flertalet dagtid under vardagar. Vårdcentralen generar dessutom över 400 besök per dygn. Det ger förutsättningar och en god grund för nya näringar att etablera sig i centrum. Det i sin tur lockar nya människor och sedan är den positiva centrumprocessen igång. Vår stora granne Norrköping har insett misstaget i att placera Vrinnevisjukhuset utanför centrum och arbetar nu hårt för att försöka integrera sjukhuset med staden.

Det återstår naturligtvis en hel del. Vad ska hända med Bergslagstorget, lasarettsområdet och området kring Skuten?

Vi tänker fullfölja vår intention att Finspångs centrum skall bli ett område där bostäder, butiker, arbetsplatser, serviceinrättningar och rekreationsmöjligheter integreras i en modern centrummiljö.

Läs mer om