Mikael Damberg är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. När det vankas partiledardebatt på Helgeandsholmen är det han som för partiets talan. I går förmiddag fick Damberg göra skäl för arvodet. Damberg stod i talarstolen i drygt en timme. Samtliga sju övriga partiledare tog replik på hans anförande.
Mikael Damberg angav tonen för partiledardebatten. Den ökande varseltakten i näringslivet sätter arbetslösheten i blixtbelysning. Damberg knöt skickligt ihop stigande arbetslöshet med behovet av bättre skolutbildning, bättre arbetsmarknadsutbildning och med ett mer innovativt och forskningsinriktat näringsliv.
Ledarna för de andra partierna attackerade Mikael Damberg utifrån sina egna agendor.
Miljöpartiets Åsa Romson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson klagade - utifrån helt skilda perspektiv - på Dambergs besked/brist på besked i invandringspolitiska frågor. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kritiserade Socialdemokraterna för att partiet inte rakt av vill förbjuda företag att driva skolor, sjukvård och äldreomsorg. De fyra borgerliga partiledarna gick i ett samlat angrepp till storms mot den "skatte- och bidragschock" som S vill utsätta företag och löntagare för.
Mikael Damberg trivdes nog med sin position i riksdagsdebatten. Att bli angripen av MP och SD i invandringspolitiken antyder att Socialdemokraterna nog ligger tämligen rätt. S har båda ögonen öppna i frågan; blundar vare sig för problemen eller för möjligheterna. Vilket irriterar de mer enögda partisterna i MP och SD. Att rida spärr mot Vänsterpartiets hets mot företag är heller inget som orsakar Damberg kvalfyllda och sömnlösa nätter. De borgerliga partiledarnas försök att ännu en gång försöka utmåla S som Skatteverkets och bidragstagarnas bästa vän utgör å sin sida sannolikt inget större hot mot S.
Mikael Damberg uppmanade vid flera tillfällen i debatten till mer verklighetsnära perspektiv på samhälle och politik. Allt är inte svart eller vitt, sa Damberg. Så är det.
När det så småningom blev dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att hålla sitt anförande så knöt han an till Mikael Dambergs tema. Nu slår varselvågen mot Sverige, sa Reinfeldt. Pedagogiskt beskrev han att varslen till stor del drabbar exportindustrin. De exporterande företagens bekymmer beror på försämrad efterfrågan i länder utanför Sverige, sa Reinfeldt. Indirekt fick han därmed också sagt att dessa länder inte har förmånen att ha en så skicklig regering som den svenska. Statsministerns poäng var att S politik för att stimulera efterfrågan i Sverige därför var felriktad. Det är de exporterande företagens förmåga att sälja sina varor - genom t ex 16 miljarder kronor i sänkt bolagsskatt - som måste stå i förgrunden, sa Reinfeldt. Det ligger givetvis mycket i det han säger. Men oavsett vad varslen beror på så är det människor i Sverige som drabbas av arbetslöshet och av en a-kassa som ger dem runt 50 procent av inkomsten i ersättning.
Socialdemokraterna vill sänka bolagsskatten med 8 miljarder kronor, satsa tre miljarder extra på bättre och tryggare skola för de små barnen och rusta upp a-kassan för bl a exportindustrins löntagare. Vilket i mina ögon är en balanserad, chockbefriad och verklighetsnära politik helt i min smak.
Som Mikael Damberg företrädde mycket väl.