Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Självplågare

Signalspaning är, hur man än vrider och vänder på det, en integritetsrisk. Av andra skäl kan det likafullt vara nödvändigt att bedriva signalspaning. Debatten om den nya signalspaningslagen är därför ett klassiskt exempel på ett politiskt dilemma där två respektabla intressen står mot varandra.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Norrköping2008-08-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Signalspaningslagen är också en kvarnsten runt regeringens hals. För att pressa igenom lagen genom riksdagens nålsöga i somras var Fredrik Reinfeldt tvungen att pynta lagen med kontrollstationer, nya riksdagsdebatter och annat krimskrams. Det betyder att det redan i höst är dags för en ny holmgång om signalspaningen. Oppositionen kommer självklart att göra vad den kan för att hålla konflikten i gång. Häromdagen slog Thomas Bodström (s) med buller och bång fast att det inte spelar någon roll vilka integritetsförbättrande förslag som regeringen lägger fram; socialdemokraterna i riksdagen kommer att rösta nej. Även i de borgerliga riksdagsgrupperna finns ett antal ledamöter som är sugna på att säga nej till signalspaningen. Vid omröstningen i somras knep folkpartisten Camilla Lindberg huvudrollen. Hon var ensam om att trycka på nej-knappen vid voteringarna. De andra kritikerna - unga och Frihetsfrontsfostrade moderater, centerpartister och folkpartister - kommer säkerligen inte att låta Lindberg upprepa sin solosegling vid nästa votering. Fler borgerliga nejröster ligger på lut. Jag delar i stort statsminister Fredrik Reinfeldts uppfattningar i signalspaningsfrågan som sådan. Men jag kan inte begripa mig på hans självplågande attityd. n n Signalspaningen lär förfölja honom och hans regering mandatperioden ut. Ständigt nya omröstningar, mediestormar och upphaussade internkritiker kommer att ta tid, kraft och förbrylla de redan i allmänhet avogt inställda väljarna. Statsministern tycks styras av någon kärv, gammaldags moral. Har man tagit fan i båten får man ro honom i land, typ. Inget fel i det förstås. Men vore jag i Reinfeldts kläder skulle jag sätta signalspaningen i torrdocka innan den landssätts någon gång framöver. Reinfeldt borde således tillsätta en rejäl parlamentarisk utredning. Med slutdatum efter nästa val. Signalspaningen tar inte stryk av ännu en utredning. Den kan fortsätta i sin oreglerade gråzon precis som nu.
Läs mer om