Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sista ordet är inte sagt

Den heta frågan är om de inte borde ha haft den informationen? Vems fel är det att de inte var helt informerade? Är det deras eget fel; eller är det någon annan som gjort fel? Och hur allvarliga är dessa fel i så fall?

Foto: Robert Svensson

Norrköping2011-08-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Päivi Johansson (M) är oppositionsråd i Norrköping. I går eftermiddag stod hon tillsammans med Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) i Tornsalen i Norrköpings rådhus. Inför en stor skara journalister redogjorde de båda för vilka politiska konsekvenser som följer - och kan följa - på sommarens avslöjande om övergrepp och missförhållanden på äldreboendet Hagaborg.

Jag var där.
Ledare
Lars Stjernkvist bredde ut sina beskyddande vingar över de politiker som fått mest kritik för vad de gjort; eller snarare för vad de inte gjort. Vård- och omsorgsnämnden ordförande Kerstin Hildebrand (V) och Personalutskottets ordförande Lars Karlsson (S) leder förvaltningar som inte gått i takt.

Vård- och omsorgskontoret agerade snabbt när medarbetare på Hagaborg i mars i år gick till sina chefer och anmälde händelser där två undersköterskor agerat mycket olämpligt mot boende på Hagaborg. Cheferna tog kontakt med sin chef, en Lex Sarah anmälan gjordes och undersköterskorna avstängdes från arbetet.

Vård- och omsorgskontoret ville gå vidare och omedelbart säga upp undersköterskorna. Personalkontoret ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl för uppsägning. Undersköterskorna varnades och återgick till sina arbetsplatser i april/maj.

I slutet av juni avslöjade Folkbladet innehållet i Lex Sarah anmälningarna. Då framkom att det i flera fall hade begåtts mycket allvarliga och kränkande övergrepp.

Undersköterskorna avstängdes återigen från sina arbeten.

Lars Karlsson och Kerstin Hildebrand har båda hävdat att de inte hade kunskap om innehållet i Lex Sarah anmälningarna förrän de kunnat läsa om dem i Folkbladet. Så är det säkert. De är båda hedervärda personer.

n n Knäckfrågan är emellertid om de inte borde ha haft den informationen? Vems fel är det att de inte var helt informerade? Är det deras eget fel; eller är det någon annan som gjort fel? Och hur allvarliga är dessa fel i så fall?

I går tog Lars Stjernkvist på sig hela ansvaret för att, som ha sa "personalpolitiska hänsyn har gått före vårdtagarnas behov". Enligt Stjernkvist är det Kommunstyrelsen som har ansvaret för att det finns ett entydigt regelverk för hur kommunen ska agera i sådana här fall.

Att detta regelverk inte har funnits på plats är ytterst "mitt ansvar" sa Stjernkvist. Det ska nu rättas till. Och förändringar i kommunens organisation kommer att genomföras.

Jag frågade Päivi Johansson om oppositionen kommer att kräva några huvuden på ett fat? Hon gav inget klart svar på frågan. Uteslutet är det inte.

I går skrev Centerpartisten Curt Andersson en debattartikel i Folkbladet där han uppmanade Lars Stjernkvist att sparka Kerstin Hildebrand. I en av rådhusets korridorer stötte jag ihop med oppositionsrådet Karin Jonsson (C). Hon tyckte att Curt Anderssons artikel var "välformulerad". Mer ville hon inte säga.

Sista ordet är nog inte sagt i den här affären.

Läs mer om