Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsa på college i Finspång

Foto: Martin Roth

Norrköping2007-11-07 00:08
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Finspång finns ungefär 250 gymnasieungdomar i varje årskull. Ungdomarna ska "räcka" till Bergska och Curt Nicolin (CNG) gymnasierna. Under de kommande åren minskar elevkullarna till ungefär 200 elever per årskurs. Inflödet av elever från andra kommuner - främst Norrköpingsungdomar som studerar på CNG - kompenserar inte för utflödet av Finspångselever som förlägger sina studier till Norrköping.Ledare
nn Finspångs gymnasieutbildningar löper därför stora risker att bli för små, för dåliga och för dyra.Läget är redan nu ansträngt. Sakligt sett har Finspång ett par år på sig för att trimma och förändra gymnasieutbildningens struktur, inriktning och ledarskap. 2009/10 slår de elevfattiga årskullarna igenom med full kraft. Feltänkta skolstrukturer kommer att slås ut.
nn Vill Finspång hävda sig som utbildningsort krävs det att man med kraft och enighet genomför planerna på Teknik- och Finspångscollege som just nu diskuteras intensivt i förvaltningar och företag.Allmänt sett finns det förstås inget självändamål med gymnasieskolor ute i varje liten kommun. På 1960- och 70-talen ville i stort sett vartenda kommunalråd kröna sitt samhällsbyggande med en egen gymnasieskola. En accelererande avfolkning av glesbygdsorter har tillsammans med utbyggda allmänna kommunikationer och elevernas fria skolval, skapat ökande problem för många gymnasier som visat sig ha ett alldeles för klent elevunderlag.Finspång är emellertid inte vilken liten ort som helst. Industrin och övrigt näringsliv präglar kommunen på ett närmast unikt sätt. Förutsättningarna för att bygga attraktiva, excellenta och arbetslivsnära gymnasieutbildningar som svarar mot tidens krav är därför sällsynt goda i Finspång. nn Ur ett samhällsperspektiv är inte ett blivande
Teknikcollege/Finspångscollege rakt av utbytbara mot hästskötarutbildningar eller samhällsprogram med medieinriktning.Bergska skolan har flera attraktiva utbildningslinjer som t ex Bygg- och Teknikprogrammen. Men i takt med ett allmänt sviktande elevunderlag har skolan svårt att upprätthålla hög kvalitet i alla delar av den mycket breda verksamhet man bedriver. CNG har hög kvalitet på sina Industri- och Elprogram. CNG:s styrka är att man till drygt hälften ägs av det lokala näringslivet.Svagheten är att skolan är för liten. För små undervisningsgrupper skapar risker för låg produktivitet och för höga driftskostnader.På båda skolornas hemsidor finns det gemensamma förslaget om "Finspong College" utlagd för läsning. Förslaget innebär i sammanfattning att skolorna tillsammans och under samma ledning koncentrerar sig på ett begränsat antal program. Gemensamt för programmen är att de kan bedrivas i nära samverkan med några av de näringar dom dominerar orten. Exportindustrin givetvis. Men också samhällsviktiga tjänsteföretag som t ex Mo gård och Närsjukvården i Finspång.Ett första steg mot Finspong College är genomförandet av ett Teknikcollege som ägs och drivs gemensamt av Bergska skolan och CNG. Enligt vad jag förstår är den borgerliga alliansen och vänsterpartiet inställda på att genomföra de beslut som starten av ett Teknikcollege kräver. Socialdemokraterna är kluvna och tveksamma. nn Jag hoppas (s) gör gemensam sak med de andra partierna. För att bygga nya strukturer krävs att man lämnar några av de gamla bakom sig.
Läs mer om