Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sahlin sätter hård press på Björklund

Skolminister Jan Björklund tvärnobbar inviten från socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin om en blocköverskridande uppgörelse om skolpolitiken. Sahlin vill, i ett gemensamt upprop med Lärarfacken, att regeringen ska släppa förslaget om "betygsliknande omdömen" för elever i årskurs 1.

Foto: Yvonne sell / SvD / SCANPIX

Norrköping2007-12-31 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Är Björklund beredd att lyssna på Sahlin och facken i denna fråga så finns det goda förutsättningar för att nå enighet om övriga delar av alliansens reformprogram för skolan. Men Björklund slår dövörat till. I ett skriftligt meddelande från en utlandsresa slänger han igen dörren för Sahlins invit. Möjligen mjuknar han en aning när han kommer hem till den vanliga politiska lunken igen. Är han verkligen beredd att ta en hård strid för att skolans sjuåringar ska få något slags betyg? Det är högst tveksamt om väljarna uppfattar just denna del av alliansens reformprogram som så pass avgörande som Björklund tycks göra. Ur ett rent sakligt perspektiv är förstås Jan Björklund ute och cyklar. Men han är politiskt pressad. Mona Sahlin vet precis vad hon gör när hon sträcker ut handen för en bred uppgörelse som säkrar skolans arbetsro för många år framöver. Socialdemokraternas egen skolpolitik har kört i diket. Sahlin har inget att förlora på att ansluta sig till huvudpunkterna i Björklunds agenda för skolan. Ju tidigare i mandatperioden en långsiktig uppgörelse kan komma till stånd, desto bättre för socialdemokraterna. Prestigeförlusten i att behöva erkänna att motståndaren hade rätt hinner glömmas innan nästa val. Det är heller ingen slump att Mona Sahlin väljer att lyfta upp just sjuåringarnas betygsliknande omdömen till debatt. Det finns ingen stor entusiasm bland skolornas medarbetare eller i de breda väljargrupperna för sådana betyg. En bred uppgörelse om skolpolitiken skulle på ett sätt vara en fjäder i hatten för Jan Björklund. Men samtidigt skulle han mista sin största och folkliga profilfråga. Och Mona Sahlin skulle lugna sitt partis falang av traditionella betygsmotståndare samtidigt som hon framstår som en samarbetspolitiker. Trampar Jan Björklund snett så kan han istället för att äras som den store skolreformatorn, riskera att hamna i skamvrån med den rabiata konfrontationspolitikerns dumstrut på huvudet. Mona Sahlin visar än en gång att hon vet hur en politisk slipsten ska dras.
Läs mer om