Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så var det 1968

Norrköping2008-05-31 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Partisekreterare Per Schlingmann (m) ser sitt parti som en del av en frihetskamp som började i maj 1968. Han nämner jämställdheten. Möjligheterna till abort var begränsade, liksom till preventivmedel. Smusslandet kring sexualiteten var utbrett. Moderatsekreteraren säger sig också gilla att 68-rörelsen ville riva klassamhället: "Efter 1968 började allt fler människor ifrågasätta de gamla hierarkier som bar upp ett klassamhälle där man gjorde skillnad på folk och folk. I dag känns det väldigt avlägset att behöva säga Ni till varandra. Då var det vänstern som drev på för förändring medan en ängslig borgerlighet slog vakt om den gamla ordningen", skriver han i Expressen. Slutsatsen är såklart att nu är det högern som bäst förvaltar arvet från -68. Kanske en oväntad polemisk piruett från moderaterna. Vänstern lär också avvisa den just som en sådan. Medan en och annan äldre konservativ kanske reagerar med irriterad förvåning. Bortsett från slutsatsen är det dock en intressant reflektion Schlingmann gör. I Sverige när det turbulenta året kommer på tal brukar det annars mest talas nedlåtande om studenterna som ockuperade sitt eget kårhus. Eftersom man inte lyckades att inta - Operan, som planen var. Eller om rebellrörelsen som ropade Mao-citat och ville leda "massorna" Men 1968 var inget skämt. Sanningen är att året just var starten för samhällsförändringar som gick på djupet. Inte en revolution. Men förändring. Det var verkligen en brytningstid. Martin Luther King och Robert Kennedy mördades i USA. Sovjets trupper krossade våren i Prag. Vietnamkriget trappades upp. Världen kom in i våra vardagsrum. Man kan inte bortse från betydelsen av tevebilderna. I februari -68 sköt Saigons polischef en FNL-sympatisör på öppen gata. En hel värld såg på. Olof Palme demonstrerade tillsammans med en nordvietnames och USA kallade hem sin Sverige-ambassadör. Jag tog fram Folkbladet från maj 1968. FNL-gruppen i Finspång har den senaste tiden haft en "utveckling som varit lavinartad" får läsarna veta. I Båstad leder demonstrationerna mot Davis Cup-matchen mot Rhodesia till att matchen stoppas. På ledarsidan rasar skribenten mot "ligistfasonerna". Tidningen har en reporter på plats i det ockuperade kårhuset i Stockholm, rubriken är: " Frontrapport från revolutionen". I majrevoltens Paris hittar Folkbladet en student från Linköping som blivit skadad av polisens tårgas. Allt var förstås inte politik, ens 1968. IFK Norrköping hamnade på tredje plats i Allsvenskan efter Öster, nykomlingarna som vann i sin allsvenska debut, och MFF. Björn Nordqvist vann Guldbollen, men man kunde i FÖ också läsa om hans engagemang i församlingsarbetet i Matteus. Så var det 1968, året som gjorde skillnad. Själv körde jag mest motorcykel och lyssnade på musik 1968. Men året därpå gick jag en marxistisk grundkurs. En rörelse var på väg. Ibland in i återvändsgränder. Men annat som uppnåddes har gjort det lättare att leva i dag. n n Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om