Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S måste se framåt

Norrköping2009-10-30 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu har S-kongressen startat. Det gäller att se framåt och ett sätt att ta sats är att titta bakåt. Här i Stockholm, Älvsjö hörs ofta Olof Palmes namn. Det är roligt eftersom det bidrar till att hålla Palmes anda vid liv. Men det är inte helt okomplicerat. Olof Palmes Internationella Center, där jag sedan ett år är generalsekreterare, verkar i Palmes anda för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Men hur arbetar man i någons anda? Debatt
Anda är ett vackert ord. Något mellan kropp och själ, mellan oss själva och världen runt ikring. Vi andas in, fyller oss med världen. Vi andas ut, och vårt inre blir en del av världen. För en tid sedan stod jag och min bror på vårt sommarställe i Roslagen vid en gran som inte såg ut som andra. Skälet var att vår pappa hade skulpterat den, något som var populärt på 50- och 60-talet. Min bror tyckte att vi i pappas anda skulle återskulptera granen som han en gång format den. Jag tyckte att vi, i pappas anda, skulle skulptera granen till något nytt. Kompromissen blev att låta granen vara. Den hade så att säga format sig själv. Men frågan kvarstod: Vad är det att arbeta i någons anda? Och hur arbetar man i Palmes anda? I mina tankar har jag fastnat för tre saker. Först Palmes framsynthet. Palme slog inte bara fast viktiga doktriner utan hade förmåga att frigöra sig från dem han själv växt upp med. Han såg hur militär kapprustning aldrig kunde skapa säkerhet och hur den avskräckande doktrinen behövde ersättas av en gemensam. Sedan Palmes obotliga tro på människan och en annan värld. Han drömde om ett samhälle där alla människors lika värde respekterades. Hans tidiga stöd till ANC visar på framsynthet. Många kritiserade honom, men han var orubblig. Också hans målande tal om diktaturens kreatur och dessa satans mördare är prov på hans dröm om att det inte får finnas ett vi och ett dem. Och till sist Palmes förmåga till konkretion. Hans ord blev starkare av att de hade en fortsättning. Talen mot apartheid följdes av praktiskt stöd till Mandela. Med tydliga ställningstaganden mot Israels ockupation av Palestina kom stöd till PLO. Att verka i Palmes anda handlar därför om ett förhållningssätt, snarare än ett färdigt recept. Det är inte att gjuta i sten vad han gjorde, utan snarare att förändra som Palme en gång gjorde. Det inspirerar mig. Jag tror på människans förmåga att förändra. Palmecentret gör det tillsammans med andra. I Zimbabwe, Filippinerna, Burma och ytterligare ett 60-tal länder. Vi arbetar för att ge människor makt att förändra de samhällen de lever i - och därmed sina egna liv. För en rättvis värld är möjlig. Det hoppas jag att S-kongressen också tar fasta vid när den blickar framåt genom att ta sats i det som en gång har sagts och gjorts av våra förebilder.
Läs mer om