Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rötmånad märks både här och där

Vi är på väg in i rötmånaden. Det betyder inte bara att försiktighet med maten är tillrådligt, utan också att människor, liksom förr, tror på olika former av skrock, skrönor om konstiga saker som händer.
Jag får intrycket att detta gäller ännu idag, eller hur ska man annars förklara följande ting?

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2010-07-22 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flygvapnets högteknologiska stridsflygplan, Gripen, klarar inte att skilja på ett vindkraftverk och ett flygplan. För några år sedan gjordes en anpassning av Gripen till Nato-standard.

Men det finns ju vindkraftverk i många andra länder, till exempel Tyskland som är Nato-medlem. I Tyskland produceras cirka 23 gånger mer vindkraftenergi än i Sverige.

Det borde väl betyda att det finns 23 gånger fler vindkraftverk än i Sverige. Hur klarar Luftwaffe att flyga, hur klarar USA:s flygplan på baser i Tyskland att undvika vindkraftverken?

Norrköpings kommun är positiv till vindkraften, liksom många andra kommuner i Östergötland. Kan inte Saab i Linköping försöka fixa till radarn i Gripen, så att utbygganden av miljövänlig el kan fortsätta?

SJ:s mindre högteknologiska tåg verkar inte klara varken kyla eller hög värme. Erfarenheten talar för att det i första hand är eftersatt underhåll av det rullande materialet som är problemet, alltså SJ:s ansvar.

Tillsammans med Banverkets brister blir det ännu värre för de allt fler som vill använda tåget. Det är beklämmande att höra SJ-chefer skryta över hur bra vinst SJ gör, när den uppnås genom eftersatt underhåll.

Senast blev ett X2000-tåg stående i timmar söder om Stockholm. Inget lok skickades dit för att dra det trasiga tåget, fullt med passagerare, till närmaste station.

Hur ska det då bli när infrastrukturminister Åsa Torstensson privatiserar järnvägen? Resultatet blir ju att det blir fler och mindre företag som kör tågen.

Kommer dessa att ha råd med underhåll? Kommer det att finnas resurser att ha reservlok i beredskap när ett tåg stannat på linjen?

Knappast, men vad bryr sig de borgerliga om det? Konkurrens är ju bra!

Regeringen meddelade igår via statsrådet Tobias Krantz (FP) att en utredning ska tillsättas för att se över antagningsreglerna till högskolan. Dessa regler har just börjat gälla, men ska nu alltså ändras.

"Vi har ju inte på alla punkter kunnat överblicka konsekvenserna" säger statsrådet. Det här är nu inte första gången regeringen lägger förslag som sedan måste ändras eller kompletteras i efterhand.

Vad har hänt med det svenska utredningsväsendet? Varför inte göra rätt från början?

Svaret är att de borgerliga statsråden är så uppfyllda av sin egen förträfflighet att de inte lyssnar på råd, varken från sina egna tjänstemän i regeringskansliet eller från remissinstanser.

Tyvärr är inte detta några skrönor utan verklighet - än så länge.

Läs mer om