Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rensar lite skit magen?

För många år sedan jobbade jag på ett livsmedelslager och då lärde jag mig grunderna i ommärkning och ompaketering.  Det sista vi gjorde varje dag var att märka om varor som gått ut till lastbryggan men ännu inte hunnit iväg.  Varorna kom tillbaka, vi tog bort plasten och märkte om med morgondagens datum. På fredagarna var det extra mycket ompaketering och då märkte vi om med måndagens datum.

Norrköping2007-12-08 00:16
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Därför blir jag inte förvånad när jag ser Janne Josefssons avslöjande av hur ICA-Maxi hanterar sitt kött. Förlåt en gammal cyniker men jag har alltid antagit att det är så här det går till. Jag har sett inplastade köttberg i butiken sent på kvällen och tänkt: Inte slänger de allt det här ikväll. Precis på samma sätt som jag förmodat att det som säljs som marinerat "kebabkött" eller "wok-mix" är kött av utgånget datum som kryddats för att dölja smaken. Inte heller tror jag att det här är en speciell ICA-kultur. Det finns säkert handlare i alla kedjor som följer livsmedelslagen till punkt och pricka. Men jag tror att fusket är utbrett i hela branschen. I så fall är det givetvis i någon mening en skandal. Det finns ju en anledning till att lagen är skriven som den är. Visst ser det äckligt ut när kvinnan i Uppdrag Granskning tappar köttet på golvet och sedan tar upp det igen. Samtidigt måste jag erkänna att jag gjort samma sak hemma och sedan bjudit familjen på maten. Ärligt talat har det nog hänt flera gånger. Man ska ta ut något ur ugnen och så bränner man sig och tappar en del på golvet. Då får man göra en liten diskret ompaketering s a s. Steg för steg har kraven på en hygienisk och bakteriefri mathantering skärpts. Vilket säkert är bra. Min barndoms lilla matbutik vid Vägträffen där innehavaren skar upp fläsk och hällde upp mjölk till kunderna skulle omedelbart fått stänga om en nutida kontrollant kommit på besök. Datummärkning var då ett okänt begrepp. Det kan vara bra att påminna sig om det. En resa till förslagsvis Kambodja ger också perspektiv. Jag har sett köttstycken täckta av svarta flugor hänga på marknaden i Kompong Cham. Inte för att vi kom på tanken att köpa mat där. Magsjuka blev vi ändå. Så vill vi inte ha det. Det är alltså bra med en sträng livsmedelskontroll. Men jag tror inte att det finns anledning att drabbas av bakteriepanik. Jag minns ett annat tv-inslag för ett par år sedan. Det handlade om butiken som till behövande gav bort matvaror där bäst-före datumet just gått ut. En hjälporganisation kom varje kväll och hämtade mat som sedan mättade gästerna på härbärget. Fullt acceptabel människoföda. Men osäljbar dagen därpå. Hälsovårdsmyndigheten kom dock verksamheten på spåren och stoppade den. Det är förbjudet att ens ge bort livsmedel med förlidet datum. Det är som sagt bra att det vi stoppar i oss kontrolleras. Men det kan nog vara klokt att sansa sig lite också. Överväga om det kanske ligger nåt i det gamla ordspråket: Lite skit rensar magen. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om