Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rektorer och lärare ska styra

Visst, jag erkänner- jag hade hoppats och trott att fler skulle valt att plugga ett yrkesprogram.

Norrköping2013-03-11 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi Moderater är övertygade om att svensk skola är på rätt väg även om det fortsatt finns skolor som behöver stärka sitt ledarskap och jobba vidare för att höja resultaten. Hösten 2011 sjösatte alliansregeringen många viktiga verktyg för att anpassa skolan till dagens och framtidens kunskapsbehov.

Förutom en ny gymnasiereform så har vi ny skollag, ny läroplan för grundskolan, nytt betygssystem med betyg från årskurs 6 samt en ny lärarutbildning. Alliansen har totalt satsat nära 4 miljarder kr mer på förskola, grund- och gymnasieskola jämfört med då S styrde år 2006.

Trots detta har socialdemokraterna svartmålat och förringat de gjorda insatserna. Ja, de hävdar till och med att vi sänker utbildningsambitionerna. Inget kunde vara mer felaktigt. Det tar tid att vända en kravlös skolpolitik!

Ser vi till den nya gymnasieskolan har den blivit särskilt ansatt av S, trots att de elever som var först in i den inte ens har hunnit igenom år två. Visst, jag erkänner- jag hade hoppats och trott att fler skulle valt att plugga ett yrkesprogram eftersom det nu ger mer yrkeskunskaper och därmed större chans till anställning direkt efter studierna.

Dessutom är branschföreträdare delaktiga i upplägget av utbildningarna, lärlingsutbildning har införts, vilket gör programmen bättre anpassade till olika elever men också till de faktiska behoven på arbetsmarknaden. Möjligheter som efterlysts sedan länge. Visst kan finjusteringar behöva göras, men att som S i detta läge vilja stjälpa allt över ända och proklamera plikt och kontrakt, är en utveckling jag inte vill se.

Tvärtom behöver vi istället vårda reformerna och systematiskt följa dess kvalitet och resultat. Men vi ska också bli bättre på att lyfta de goda exemplen. Det nya Teknikprogrammet är ett sådant exempel som har visat sig mycket attraktivt. Ett försök pågår dessutom där 20 skolor runt om i landet erbjuder ett fjärde år (T4), vilket ger examen som gymnasieingenjör.

Försöket har gett ett mycket positivt resultat där 8 av 10 elever hade jobb efter avslutade studier. Vi behöver också mer studie- och yrkesvägledning så att eleverna får rätt stöd och hjälp. Vi behöver skapa en rimligare arbetsbörda för lärarna och vi behöver utveckla karriärvägar och premiera lärare. Moderaterna har utarbetat tydliga förslag på dessa punkter och regeringen har avsatt pengar.

I sin iver att göra populistiska utspel gör nu S skolan till ett politiskt slagträ. Samma socialdemokrater som kommunaliserade skolan, urholkade läraryrket och lade ner speciallärarutbildningen. Det inger inte förtroende. Skolan är ingen isolerad ö utan måste ses i en samhällskontext. Därför var det nödvändigt att reformera skolan för att våra unga ska vara rustade att möta framtiden.

Låt nu rektorer och lärare ta kommandot över skolan och klassrummet, verktygen finns. Tidiga insatser, tydlig uppföljning av resultaten, välutbildade lärare, fokus på kunskapsuppdraget och mycket mer kommer att hjälpa eleverna att nå målen. Elever och lärare förtjänar nu att få lugn och ro för att arbeta med de satta reformerna.

Läs mer om