Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regler, regler, regler - vad händer sedan?

Många myndigheter har till uppgift att övervaka olika verksamheter i kommunerna. För några veckor sedan kunde vi i tidningarna läsa att Diskrimineringsombudsmannen, DO, hade yttrat sig över förhållandena inom en arbetsmarknadsinsats i Norrköping.

Foto: Andreas Skogh

Norrköping2010-07-23 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

DO avslutade ärendet utan att fälla kommunen, men passade samtidigt på att rikta kritik mot att den jämställdhetsplan som finns var för gammal. Planen saknade dessutom mål och åtgärder inom ett flertal områden.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) konstaterar att ett problem vid liknande granskningar är att man tittar på just de formella papperen, inte granskar verksamheten.

Stjernkvist menar att man kan ha hur bra planer som helst, men om dessa inte följs så blir det inte bra i alla fall.

Jag kan inte annat än instämma.

Nu är det inte bara statliga myndigheter, ibland till och med regeringen, som ålägger kommunerna att de ska förhålla sig på ett visst sätt till jämställdhet, till tillgänglighet, till miljöfrågor och så vidare.

Titta på bilden av den lista med riktlinjer som Norrköpings kommun har förelagt alla sina majoritetsägda bolag att följa. Beslutet löd dessutom att bolagen skulle följa riktlinjerna "i tillämpliga delar".

Alla bolagen förutsätts nu verkställa beslutet, vilket kräver sina resurser. Först att fastställa vilka riktlinjer som är tillämpliga för det enskilda bolaget, sedan att se till att de som ska gälla också tillämpas.

I de flesta fall tror jag att så redan är fallet. Riktlinjerna har naturligtvis tillkommit vid olika tidpunkter, och bolagen har allt eftersom tagit tag i frågan. Men listan med riktlinjer illustrerar det problem som Stjernkvist beskriver, att producera program och riktlinjer är en sak, en annan kan vara förmågan att tillämpa och genomföra dem.

Jag är orolig för att politiker i fullmäktige och kommunstyrelse själva är offer för samma "sjuka" som de beskyller de centrala myndigheterna för, alltså att lägga ner stor energi på att ta fram riktlinjer och sedan missar uppföljningen av hur det blev i verkligheten. Det finns i varje fall två saker som det finna anledning att fråga sig.

För det första. Det finns riktlinjer som det kostar en hel del pengar att följa, till exempelvis miljöprogrammet. Hur har fullmäktige vägt målen mot kostnaderna? Har den diskussionen alls funnits med när målen skrevs?

För det andra. Har samma lista med riktlinjer beslutats i alla nämnder och/eller förvaltningar? Det är inte unikt att höra kommentarer här och där på temat; det där har de däruppe hittat på, det gäller inte oss.

Visst är det roligare att diskutera visioner och mål. Men ska det bli resultat ska de genomföras också.

Läs mer om