Regeringens förslag är en klimatrysare
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverige ska minska sina klimatpåverkande utsläpp med minst 30 procent till år 2020, enligt miljöminister Andreas Carlgren. För att nå en långsiktigt hållbar nivå, måste utsläppen minska ännu mer, men redan den föreslagna nivån kräver att alla statliga styrmedel drar åt samma håll. Att göra det billigare att förbränna avfall som skulle kunna återvinnas, vore ett stort steg i fel riktning - ändå diskuteras det i de pågående budgetförhandlingarna. År 2006 infördes en skatt på avfallsförbränning. Redan nu kan man se att materialåtervinning stimuleras och produktion av högeffektiv kraftvärme - el och fjärrvärme samtidigt - stimuleras. Med ökad återvinning, följer ett minskat resursslöseri och nya arbetstillfällen, eftersom materialåtervinning och biogasproduktion skapar fler jobb än avfallsförbränning. Därmed bidrar skatten till att uppnå flera av regeringens prioriterade mål.
Finansminister Anders Borg bör ta intryck av att förbränningsskatten omfamnas av det berörda näringslivet. En enig återvinningsbransch slår fast att skatten ger dem nya möjligheter att expandera, medan motståndet finns hos gammaldags kommunala förbränningsanläggningar som vill fortsätta elda osorterat avfall så billigt som möjligt. Kanske har regeringen Reinfeldt låtit sig förföras av reklamkampanjer som gör gällande att Sverige är världsbäst på återvinning? Om allt avfall redan tas om hand på bästa sätt, behövs ju inga nya styrmedel. Men över hälften av allt hushållsavfall förbränns fortfarande - det vanligaste ödet för aluminium- och plastförpackningar är att förbrännas, vilket miljömässigt är förkastligt.
Ökad återvinning av aluminium, glas, papper, plast och stål kan, lågt räknat och på kort sikt, minska koldioxidutsläppen med närmare 700 000 ton, motsvarande de samlade utsläppen från en kvarts miljon bilar. Flera riksdagsmotioner har föreslagit en fördubblad förbränningsskatt, vilket visar att skatten har starkt stöd i delar av riksdagen. Att i nuläget radikalt förändra skattesatsen i endera riktning vore dumt - skatten är så ny att graden av styrande effekt ännu inte är känd. Däremot bör regeringen granska hur skatten kan förbättras. Skatten bör utformas som en rak skatt så att det lönar sig att sortera. Rent träavfall bör undantas från beskattning, vilket också Anders Borg uttryckt i riksdagen. Att skatten inte är perfekt är ett argument för att förbättra - inte för att avskaffa!När regeringen hösten 2006 la sin första budgetproposition angav man att "För att förändra beteenden som exempelvis att skapa en vilja att investera i ny teknik behövs ekonomiska styrmedel som ger incitament att agera miljövänligt, snarare än detaljerade regelverk". Förbränningsskatten på avfall är ett sånt styrmedel. Regeringen bör inte ge vika för förbränningsivrare, utan behålla skattens incitament till minskat resursslöseri och minskad klimatpåverkan.