Omkring 12 000 personer sitter i häkte varje år i Sverige. I medeltal är häktningstiden fyra månader.
Pär Åhlström är professor på Handelshögskolan i Stockholm. Enligt professorn på Handels sitter många människor häktade alldeles för länge. Pär Åhlström har granskat hur hanteringen av de häktade går till. Resultatet är nedslående.
Ledare
Samverkan mellan alla inblandade myndigheter och aktörer är undermålig. Ingen har ansvaret för ett smidigt flöde. Folk kan bli sittande i häkte därför att domstolar är långsamma med att skriva ut domar, därför att det inte finns tillgängliga transportbilar till alla rättegångar som börjar samtidigt och/eller därför att domstolar är digitalt underutvecklade.
Pär Åhlström slår ett slag för det som kallas " lean production". Idéen kommer från bilindustrin. Konceptet bygger på en ambition att göra saker och ting rätt från början.
Onödiga väntetider, tidsslukande rutiner och brister i samarbetet mellan olika produktionsställen skapar dyr ineffektivitet.
En häktesplats kostar ungefär 2000 skattekronor per dag. Åhlström hävdar att antalet häktesdagar skulle kunna halveras med en effektiv och resultatinriktad produktion. Det finns således en hel del pengar att hämta in.
Det finns alla anledningar för offentliga verksamheter att ta till kunskaper och erfarenheter från lean production. Kritiker brukar invända att det inte går att jämföra "människoverksamheter" som sjukvård, skola och häkten med bilproduktion. Så är det. Människor är viktigare.
Desto större skäl att få till en effektiv produktion som t ex ser till att människor inte sitter i häkte i onödan.