Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt tänkt om ungdomsvården

Statens slutna ungdomsvård - LSU - är en modern variant av forna tiders ungdomsfängelser. De som döms till sluten ungdomsvård har fällts för så pass grov brottslighet att ett överlämnande till ungdomsvård i socialtjänstens regi inte är ett rimligt domslut. Vore de några år äldre så skulle de hamna i vanliga fängelser.

Norrköping2008-01-08 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är sunt att försöka hålla de yngre brottslingarna borta från de traditionella vuxenkåkarna. Risken för fortsatt kriminalitet bedöms vara mycket större om ungdomarna placeras ihop med de äldre och mer utslagna fångarna. En utvärdering från Örebro universitet visar dock att endast 16 procent av de LSU -dömda håller sig borta från brottslighet efter muck från den statliga ungdomsvården. Statens huvudman - SiS - uppskattar för sin del att 60 procent av de intagna återfaller i kriminalitet efter avtjänad ungdomsvård. Vara hur det vara vill med de exakta procenttalen. Utvärderingar av det här slaget är svåra att genomföra och subjektiva i den meningen att resultatet beror på undersökningstillfällen och på vilka kriterier som ställts upp för att bedömas som misslyckad respektive lyckad. Vi ska komma ihåg att det är en svår målgrupp som den statliga ungdomsvården vänder sig till. Många är redan långt inne på brottets bana. Många bär på en tung psykosocial problematik. Men självklart finns det utrymme för förbättringar. Ewa Persson Göransson, generaldirektör för SiS, föreslog i går att ett krav på "eftervård" ska regleras i lag som ett statligt ansvar. Det är rätt tänkt. En av de stora nackdelarna med LSU är att straffen är tidsbestämda och reglerade på samma sätt som vanliga fängelsestraff. Ungdomsvården bör vara betydligt mer individanpassad och flexibel i sitt upplägg. Dagen för muck ska inte knytas till ett absolut datum utan - inom rimliga gränser - till den dag då den unge bedöms ha goda chanser att ta chansen till ett liv utan kriminalitet.
Läs mer om