Men så kommer det inte att bli. Med Jan Björklund vid rodret kommer folkpartiet tvärtom att breddas och nyanseras. Ty sådan är maktens psykologi. Björklund har inget kvar att bevisa när det gäller betyg, krav och förbud. De som gillar honom för hans inställning i dessa frågor är redan inne i båset. De kommer inte att överge Björklund för att han börjar tala mer medkännande och socialt inkännande om människor som har det svårt och tungt.
Däremot kommer de som känner sig obekväma med tendensen i de ideliga utspelen och som djupt ogillar när deras parti jämförs med Dansk Folkeparti, att lystra till en mer nyanserad och resonerande partiledare.
Jan Björklund har solklart kapaciteten att kombinera sin redan förvärvade kravprofil med ett mer lyssnande och intellektuellt utvecklande ledarskap.
Han inser att det finns risker med folkpartiets utveckling mot ett enfrågeparti för skolpolitik. Enfrågerörelser tenderar att gå upp som en sol när de ligger i linje med den allmänna opinionen. När väljarnas intresse av såväl dunkla som logiska skäl flyttas över till andra områden, dimper ett enfrågeparti lätt ner i backen som en trasig pannkaka.
Så räkna med en delvis ny Jan Björklund till hösten.