Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pirater, feminister & Färm

Foto: Svensson Robert

Norrköping2009-05-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag är en rätt så ospännande väljare. Redan nu - 11 dagar innan vi kan börja förtidsrösta i EU-valet - har jag bestämt mig för vem av alla kandidater som får mitt kryss. Jag ska rösta på Göran Färm. Han är en klok, erfaren och spirituell sosse från Norrköping. Det känns tryggt med en sådan som Färm i EU. Jag må vara en ospännande väljare. Men EU-valet är långtifrån ospännande. Det finns gott om spännande politiker att rösta på. Det borde vara möjligt för varje intresserad väljare att hitta just sin kandidat.Feministiskt Initiativ går minst sagt dåligt i opinionsundersökningarna. I går presenterade Expressen en Demoskopundersökning som gav F! en (1) procent av rösterna. Men toppkandidaten Gudrun Schyman kan överraska. Häromveckan såg jag henne i aktion på ett möte om jämställdhet som SKTF arrangerade på Djäkneparksskolan i Norrköping. Det var minst etthundra kvinnor i publiken. Efter sitt engagerade och valrörelsespeedade agitationstal fick Schyman applådåskor av det slag som bara stora soloartister får. Christian Engström står överst på uppstickaren Piratpartiets vallista. Jag såg honom i SvT:s Agenda för ett par veckor sedan. Han överraskade positivt på mig. n n Jag fick lägga några av mina fördomar om Piraterna på hyllan. Deras appell för ett "fritt Internet" borde kunna attrahera många väljare. I Expressens Demoskop kniper PP fem procent och skulle därmed få in en fot i parlamentet. Marit Paulsen gör comeback för Folkpartiet i årets valrörelse. Ännu syns ingen "Marit-effekt" i opinionen. FP står och stampar på sex procent. Marit Paulsen borde kunna locka fler väljare. Inte som förra valet hon var med i kanske; då drog Paulsen in nästan fjorton procent av rösterna till Folkpartiet. Ledare
För ett par veckor sedan åt jag hamburgare med Marit. Hon hade ett valmöte på Mc Donalds i Linköping. Hon är driftig, erfaren och bondslug - vilket inte är ett skällsord för en person som bor på en skogsfastighet i Yttermalung. När hon inte bor i husvagn med sin man Sture förstås. Miljöpartiets Carl Schlyter har vuxit på sig. Han toppar listan för sitt parti med den äran. Tillsammans med S-kandidaten Åsa Westlund torde Schlyter vara huvudkandidaten för alla dem som anser att miljö- och klimatfrågor är EU:s viktigaste arbetsfält.n n Utöver kampen mellan alla spännande kandidater innebär EU-valet också ett slags flugviktstitelmatch mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Årets val är ett spännande test inför tungviktsmötet i september nästa år. I Expressens Demoskopundersökning är det jämnt skägg mellan partierna. S landar på 32 procent medan M får 31 procent. Det är mycket gnöl om att så "få" kommer att rösta i EU-valet. Jämfört med ett vanligt val är förstås ett valdeltagande på 35-40 procent inte särskilt högt. Men valen går inte att jämföra. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har givit en pedagogisk förklaring till varför det är som det är. I ett vanligt val ställer M upp med cirka niotusen kandidater. I EU-valet har partiet 41 kandidater. n n EU-valet är ett litet val. Så är det bara.
Läs mer om