Pinsam okunskap inom barnavården
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det faktiska kunskapsläget är emellertid besvärande bräckligt.Faktum är att Bo Vinnerljungs doktorsavhandling från 1996 "Fosterbarn som vuxna" fortfarande är bland det mest vetenskapligt tillförlitliga forskningsarbete som gjorts på området. I avhandlingen studerar Vinnerljung syskonpar där ett barn vuxit upp i fosterfamilj och ett stannat hos mamman. Barnen som undersökts har omhändertagits tidigt - 80 % redan i förskoleålder - i preventiva syften; uppväxtmiljön ansågs vara olämplig. Över 100 syskonpar födda i Malmö mellan 1958 och 1967 ingår i avhandlingen. Han har jämfört hur fosterbarnen klarat sig i jämförelse med de syskon som stannade kvar hemma hos mamman. Sådant som utbildning, hälsa, registrerad brottslighet, värnplikt,egenförsörjning och social utslagning har granskats.Bo Vinnerljungs slutsats är att barn som placerades i fosterhem på 50- och 60-talen klarade sig varken bättre eller sämre än de som fick stanna hos sina problemtyngda föräldrar.
I intervjuer i bl a Brottsförebyggande rådets tidning "Brå apropå", har Bo Vinnerljung kommenterat de resultat han fick fram i sin avhandling. Till "Brå apropå" säger han att de "goda" resultaten för de barn som stannade hemma i sin ursprungliga familj delvis kan förklaras med att under 1960- och 70-talen då "hemmasyskonen växte upp, var det ovanligare att mödrarna knarkade, det fanns gott om jobb och det fanns ett utbyggt stöd till ensamma föräldrar i svaga sociala positioner. Oddsen var alltså ganska goda". Han påminner också om att "även om barn som växer upp i utsatta familjer löper en större risk att bli avvikande som vuxna, så blir de allra flesta inte det".
Bo Vinnerljungs viktiga forskning måste följas upp med ny och uppdaterad kunskap. Det är pinsamt att okunskap och ideologiska låsningar fortfarande styr den sociala barnavården. För "Eva" spelar ny kunskap kanske inte någon större roll. Men för hennes barn kan det vara livsavgörande.