Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pinochet igår, Lukasjenka i dag

40 år har gått sedan militärkuppen i Chile. Då intog Pinochet och hans mannar Santiago med våld, avsatte premiärminister Allende och gjorde landets nationalstadion till tortyr- och avrättningsläger.

Norrköping2013-09-11 07:30
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partier och fackföreningar förbjöds och sträng censur infördes. Tusentals människor mördades, ”försvann” och torterades.

Olof Palme tog genast ställning för den chilenska demokratin, mot militärdiktaturen. När ambassadör Harald Edelstam under kuppen i september 1973 ringde Palme, fick han stöd för sina modiga insatser som räddade många människoliv. Dagen efter kuppen arrangerade Socialdemokraterna en demonstration i Stockholm där Palme och Alva Myrdal talade.

Arbetarrörelsen startade Chileinsamlingen och Palmecentrets föregångare, Arbetarrörelsens internationella centrum, stöttade den chilenska kampen för demokrati genom flera insatser.

Det handlade om solidaritet. Om insikten att demokratisk förändring måste komma från folket själva, men att omvärldens stöd krävs för att nå framgång.

Och det gav resultat. Efter många års kamp – och bokstavligen litervis av blod, svett och tårar – avsattes Pinochet 1989 i det första demokratiska valet sedan 1973.

Ungdomarnas, fackens och oppositionens organisering var avgörande. Tack vare dem är Chile i dag en demokrati. Stödet utifrån gav mod, hopp och resurser.

Dagens Chile kan stavas Belarus. Inte för att omständigheterna är identiska. Utan för att de har det gemensamt att folket förvägras sina rättigheter och förtrycks av våldsbenägna maktmän.

Också i Belarus håller diktator Lukasjenka folket i ett järngrepp.

Så liksom i Chile fortsätter människorna i Belarus att organisera sig för demokrati och frihet.

Och liksom i Chile stödjer svensk arbetarrörelse och Palmecentret deras organisering.

Och liksom i Chile kommer vi gemensamt att nå resultat.

Det kan vara lätt att misströsta inför diktatorernas våld. Men låt oss då påminnas om Anna Lindhs ord: Uppgivenheten är vår främsta fiende. I år är det tio år sedan hon mördades. Vi hedrar henne bäst genom att fortsätta kämpa för demokrati i hennes anda.

Den chilenska poeten och Nobelpristagaren Pablo Neruda fångade organiseringens styrka i dikten ”Till mitt parti”. Några av stroferna lyder:

Du har givit mig den frihet som den ensamme icke äger.

Du gav mig den resning som trädet behöver.

Du har gjort mig oförstörbar ty hos dig slutar jag inte i mig själv.

Läs mer om