Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pikant stämma

Svenska staten är storägare i bolaget Telia-Sonera. På bolagsstämman i går lyckades statens representant Mats Odell (KD) driva igenom ett stopp för rörliga löner - så kallade bonusar - i Telia-Sonera. Saken är smått bisarr.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Norrköping2010-04-08 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Telia-Sonera är ett globalt verksamt telekommunikationsföretag. Bolagets huvudägare styrs dock av en inrikespolitisk agenda.

Kosta vad det kosta vill.

Det spelar ingen roll om ett fast lönesystem blir dyrare för företaget. De nya Moderaterna har bestämt sig. Vanligt folk tycker inte om bonusar. Därför ska bonusarna bort.

Finska staten är näst största ägare i Telia-Sonera. På bolagsstämman stod Sverige och Finland mot varandra.

De svenska statliga myndigheterna 1, 2, 3 och 4:e AP-fonden är också delägare i Telia-Sonera. Pikant nog var samtliga AP-fonder på finska statens sida i striden om bonusarna.

I fondernas styrelser finns många namnkunniga Socialdemokrater och fackliga ledare.

Anna Hedborg är ordförande i första AP-fonden. Där finns också Anna Ekström ordförande i SACO och Lena Westerlund, chefekonom på LO. I andra AP-fonden är Gunnar Larsson, tidigare S-kommunalråd från Göteborg ordförande.

Kommunals ordförande Ylva Thörn är ledamot. I tredje AP-fonden finns bl a förre chefekonomen på LO Dan Andersson. Socialdemokraten Ilmar Reepalu från Malmö och TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik är ledamöter i fjärde AP-fonden.

De tidigare skandalerna i försäkringsbolaget Skandia visar att det förvisso finns skäl att förebygga vildvuxna bonussystem. Men sans och balans är aldrig fel. Allt är inte politik.


Händelserna på bolagsstämman leder mig fram till två önskningar:
1.
Telia-Sonera skulle må bra av ägare som var mer intresserade av affärsutvecklingen än av politiskt korrekta och valrörelseanpassade detaljbeslut.

2. Det vore uppfriskande om de fackliga och S-politiska ledamöterna i AP-fonderna förklarade varför de motsätter sig ett bonusförbud i Telia-Sonera.

Läs mer om