Peter Eriksson (MP) är ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. I går höll utskottet presskonferens för att berätta vad de gjort av de totalt 21 anmälningar mot regeringen som riksdagens ledamöter lämnat in. KU i all ära. I går var Peter Eriksson betydligt intressantare på newsmill.se.
I en mycket läsvärd artikel gav sig det f d språkröret och MP-veteranen på uppgiften att sia om hur valrörelsen om två år kommer att gestalta sig. Eftersom siandet kommer från en av riksdagsvalets huvudpersoner och aktörer i nästa val så finns det extra anledning att begrunda Erikssons ord. Han utgår från den nya grundlagsregel som gäller efter valet 2014. Lagen - som Peter Eriksson till stor del själv snickrat ihop - gör det svårare för en regering att sitta kvar trots att den inte har fått en majoritet i valet. Eriksson utgår från att inget parti eller tänkbart partiblock kommer att få majoritet i valet. Alla inblandade kommer därför att försöka hålla flera förhandlingsdörrar öppna så länge som det bara går.
Hans slutsats är "att alla kommer att försöka skjuta regeringsfrågan framför sig". Med "alla" avser han förutom socialdemokraterna och miljöpartiet även moderaterna. Det ligger mycket i Peter Erikssons antaganden. Han konstaterar att "på den rödgröna sidan är vi brända av försöket 2010 att förbereda ett regeringsalternativ i god tid före valet". På den borgerliga kanten bedömer Eriksson att det inte finns någon stark sammanhållande kraft kvar. Alliansprojektet har varit framgångsrikt. Men nu är det slut. Moderaterna vill inte knyta sig alltför hårt till det som har varit. De borgerliga småpartierna slåss för sin politiska överlevnad. "De kommer därför antagligen varken att klara av eller vilja att uppträda som ett sammanhållet alternativ inför riksdagsvalet 2014", skriver Peter Eriksson på newsmill. Spännande politiska år ligger framför oss. Konstitutionsutskottets betänkande 2012 är däremot av det mer ospännande slaget. De politiska blocken håller slaviskt ihop.