Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pang på rödbetan, Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt visade friska takter i Almedalen, det var nästa som en revansch för hans regerings dåliga opionsiffror. Folkbladets ledarskribent var imponerad.

Fredrik Reinfeldt visade friska takter i Almedalen, det var nästa som en revansch för hans regerings dåliga opionsiffror. Folkbladets ledarskribent var imponerad.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Norrköping2008-07-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen igår kväll. Jag tror att han var nöjd med sin insats. Han var på hugget. Han gick pang på rödbetan. Ledare
Vi har sänkt pensionärsskatten, sa Reinfeldt. Alla de 100 000 människor över 65 års ålder som arbetar har ett dubbelt jobbskatteavdrag. För den majoritet av pensionärer som inte arbetar, men som har ATP, är det bästa sättet att öka pensionsinkomsterna att stödja en regering som stenhårt driver arbetslinjen och som ser till att alla som har arbetsförmåga också arbetar. På ett nästan Perssonskt sätt beskrev han hur det svenska pensionssystemet fungerar. Det är dagens löntagare som betalar dagens pensioner. Jag tror till och med att han nämnde solidaritet i sammanhanget. I talets andra akt tog han sig an arbetslinjen. Ett kärt gammalt ämne för Reinfeldt förvisso. Men igår kväll använde han termen "full sysselsättning" som synonym för arbetslinjen. Det krävs socialt engagerade arbetsgivare som vågar anställa även de människor som inte har levt ett perfekt liv, sa Reinfeldt. Människor som kanske har haft drogproblem, som har levt i kriminalitet och som kanske inte har fullbordad skolgång. Menar vi allvar med full sysselsättning är det alla dessa människor som måste få en chans att visa att de kan arbeta, att de kan bidra till det allmänna och till sin egen försörjning. Tredje akten av Reinfeldts framträdande i Almedalen ägnades åt alliansens dåliga opinionssiffror. Jag kan leva med det, sa Reinfeldt. För det är inte bara opinionssiffrorna som sjunker. Statsskulden sjunker, skattetrycket sjunker, de offentliga utgifterna sjunker, ohälsotalet sjunker, antalet personer i utanförskap sjunker och arbetslösheten sjunker.
Den här regeringen gör det den tror är rätt och riktigt. På valdagen får vi se hur långt det räcker, sa Reinfeldt.
I talets avslutning tog statsministern upp klimatfrågan. "Jag har förstått", sade han vid upprepade tillfällen och signalerade därmed att han tagit intryck och lärdom av den kritik som drabbat honom för hans tidigare ointresse och nonchalans inför klimathotet. Det han "förstått" är att politiken - globalt, nationellt och privat - har stor betydelse. Han knöt sig själv vid masten för att miljötoppmötet i Köpenhamn hösten 2009 ska bli en framgång. Alliansen och Reinfeldt har haft en blek och tung vår. Därför var det kul att se att statsministern spottade upp sig, talade om sin politik och höjde rösten. Sverige mår inte bra av att ha en lam anka som regeringschef.
Läs mer om