"Svenskt Näringsliv och delar av Alliansen använder ungdomsarbetslösheten för att komma åt LAS och Socialdemokraterna nyttjar statistiken för att komma åt regeringen. Offret är allmänheten som får en felaktig bild samt ungdomarna som är utsatta för en falsk propaganda om att det är omöjligt att få jobb."
PM Nilsson är chefredaktör på nyhets- och analysföretaget Newsmill. Citatet ovan är från ett debattinlägg där han hävdade att det sprids falska bilder om ungdomsarbetslöshetens omfattning.
PM Nilssons främsta argument är att de allra flesta arbetslösa ungdomar som ingår i den chockhöga statistiken (23 procent arbetslösa 15-24 - åringar) i själva verket är korttidsarbetslösa studenter. Eftersom vi har ungefär 200 000 fler studenter nu än för 20 år sedan så menar Nilsson att statistikens viktigaste berättelse inte handlar om massarbetslöshet bland ungdomar utan om till- och frånarbetande studenter. "50 procent av de som kategoriseras som arbetslösa är arbetslösa mindre än en månad", skrev PM Nilsson i sitt inlägg på Newsmill. (2012-03-16)
Statistik och internationella jämförelser bör inte uppfattas som en bokstavlig beskrivning av verkliga förhållanden. Det finns många verkligt arbetslösa - och närmast oanställningsbara - ungdomar i Sverige. De behöver ett massivt stöd för att kunna få in en fot i arbetslivet. Det stödet riskerar att utebli när de i den politiska slagväxlingen reduceras till delar av ett delvis fiktivt megaproblem.
Oskar Nordström Skans är docent vid Uppsala universitet. I en rapport om ungdomsarbetslösheten till Finanspolitiska rådet 2009 sammanfattade han: "Det faktum att statistiken domineras av korta perioder tyder på att ökningen beror på att fler övergångar mellan arbeten, eller fler övergångar mellan studier och arbete, sker via en kortare period av arbetslöshet".
Ett effektivare utbildningsväsende skulle sannolikt kupera den statistiska ungdomsarbetslösheten rejält.