Överdrifter om friskolor
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Elevantalet sjunker i Norrköpings kommuns grundskolor. Det är inget märkligt med det. Årskullarna varierar i storlek; ibland går det upp, ibland går det ner. För Norrköpings kommun innebär elevminskningen att ett färre antal skattekronor behöver användas för att finansiera grundskolan. Det betyder i sin tur att de skolor som förlorar många elever måste anpassa sin organisation till det nya läget.
Skolkommunalrådet Lars Stjernkvist (S) hävdar med instämmande av bl a oppositionens Mathias Sundin (FP) att Friskolorna åker på något slags räkmacka där de undkommer de besparingar som drabbar kommunalt ägda skolor. Det är inte sant.
En friskola som tappar elever förlorar intäkter på samma sätt som en av kommunens skolor. En skola – fri eller kommunal – som har fullt med elever behåller däremot sina inkomster.
Av kris- och besparingsskäl kanske det finns anledning för Norrköpings kommun att minska sina grundskoleutgifter med större summor än vad elevminskningen innebär. Behövs sådana beslut så är det viktigt att de drabbar skolorna på ett likvärdigt sätt.