Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Otrygg vaccinering mot influensan

Denna vecka börjar 900 000 doser av vaccinet mot svininfluensan att injiceras i svenska medborgare.

Norrköping2009-10-14 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Skillnaden mellan tidigare vaccin och svininfluensavaccinet är att detta innehåller tiomersal. Tiomersal - viket i huvudsak består av kvicksilver, vilket tar död på bakterier och andra mikroorganismer, men som samtidigt kan skada kroppsceller hos människor.Hur stor del av befolkningen är överkänsliga och allergiska mot kvicksilverpreparatet tiomersal och vilka vet på förhand om de är det? Alla människor torde innan de vaccineras ha rätten att genomgå ett, enligt internationell medicinsk vetenskap, godkänt test - ett Melisa-test. Medborgare har enligt lagen rätt till "en trygg och säker vård" och att själva kunna välja vård utifrån objektiva fakta, men vilka patienter känner till att det finns ett blodtest som är fritt från biverkningar och som är enkelt att genomföra? Europeiska läkemedelsverket (EMEA) har hävdat att tiomersal skulle vara "riskfritt". Maths Berlin, professor emeritus i miljömedicin, tydliggör dock att EMEA inte har kunnat redovisa något vetenskapligt underlag för sitt påstående. Om det finns misstanke om att vaccineringen medför risker och om det saknas underlag för att bedöma riskernas storlek så skall försiktighetsprincipen gälla. I detta fall har myndigheterna uppenbarligen nonchalerat försiktighetsprincipen och enligt Maths Berlin är detta helt oacceptabelt. Tillräcklig kunskap om överkänslighet mot kvicksilver borde finnas hos Landstingen, Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet. Många individer är helt omedvetna om vad de är överkänsliga mot och landstingen vägrar i de flesta fall att remittera till tester av typen Melisa-test eftersom Socialstyrelsen inte anser att det finns tillräckligt med vetenskap och beprövad erfarenhet som stödjer det testet. Enligt EG-domstolen ska dock alla medicinska insatser, analyser, undersökningar och behandlingar baseras på vad som är beprövat och erkänt av internationella medicinska vetenskapen, alltså av global medicin och inte enbart på vad Socialstyrelsen och offentlig svensk sjukvård tror och anser om vetenskaplighet. Sverige har skrivit under akter om mänskliga rättigheter och vi anser att det är en mänsklig rättighet att det svenska folket får saklig och korrekt information om svininfluensavaccinet. Vi vill omgående få besked om det är så att den svenska staten, regeringen och de svenska landstingen utan dröjsmål kommer att informera det svenska folket om vaccinets innehåll och risker och om varje patients rättighet att få genomgå ett Melisa-test före en eventuell vaccinering.
Läs mer om