Östergötlands tre viktigaste kvinnor
Tre kvinnor har huvudrollerna i det östgötska landstingets ekonomiska och politiska drama. Barbro Naroskyin är ny landstingsdirektör i Östergötland. I går inledde hon sitt svåra uppdrag att få hejd på utgifterna i landstingets sjukvårdsproduktion. Hennes underställda Centrumchefer har lämnat in listor med förslag på åtgärder. Senare i februari ska Naroskyin fatta beslut om vilka av förslagen som ska genomföras.
Foto: Forsby Jan
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Marie Morell (m) är landstingsstyrelsens ordförande. Hon och den styrande majoriteten har medvetet valt att lägga ansvaret för den ekonomiska saneringens genomförande på sina tjänstemäns bord. Strategivalet behöver inte vara fel. Politikerna har generellt sett inte de kunskaper och den ledningsauktoritet som krävs för att genomdriva omfattande åtstramningspaket. Men Marie Morell har likafullt en helt avgörande uppgift. Under de närmaste månaderna är det Morell som bestämmer om besparingsprojektet ska sluta i en framgång eller i ett fiasko. När det börjar blåsa missnöjes- och protestvindar ute i sjukvårdsorganisationen måste Marie Morell backa upp Barbro Naroskyin till 150 procent. Jobbet som landstingsdirektör är mycket tufft. Styrande politiker låter ofta direktörerna bära fram de dåliga nyheterna till vårdens medarbetare och patienter. När det sedan börjar osa hett runt landstingsdirektören är det dessvärre inte ovanligt att samma politiker börjar vela med blicken och i halvkvädna visor markera avstånd från direktörernas beslut. Det är inte för inte som många landsting byter direktör i samma takt som en annan byter skjortor. Marie Morell har nu chansen att visa vad hon går för.
Anna-Lena Sörenson (s) är oppositionens ledande politiker i landstinget. Majoriteten regerar och får förstås stå för sin egen politik. Men socialdemokraterna har styrt landstinget de senaste mandatperioderna. (S) kan inte undandra sig ett visst ansvar för den uppkomna situationen. Dessutom siktar naturligtvis Anna-Lena och hennes partivänner på att återta det politiska rodret vid valet om drygt två år. Socialdemokraterna har ett egenintresse av att landstingets ekonomiska problem rättas till på ett anständigt och långsiktigt sätt. Sörenson måste därför noga välja sina politiska strider. Att mobilisera hårt och i många frågor mot Morell och Naroskyin kan leda till handlingsförlamning, avhopp och förvärrad ekonomisk turbulens i sjukvården. Skulle utvecklingen gå åt det hållet kan (s) vid en eventuell valseger 2010 få ta itu med besparingskrav som är dubbelt, kanske tredubbelt större än vad de är i dag.