Det går inget vidare för Östergötland. Arbetslösheten är ett par procent högre här i länet än i riket som stort. Och i Norrköping är det ännu värre.
Antalet som varslats om uppsägning från sina jobb är också högt. I mars stod Östergötland för 10 procent av alla varsel i Sverige. Som om inte det vore nog så sjunker även antalet gymnasieelever som är behöriga till studier på universitet och högskolor.
Billy Gustafsson är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Norrköping. I går kom Billy Gustafsson och S-politikern Teresa Carvalho, som är ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Norrköping upp till Folkbladets redaktion för att snacka jobb.
Jobb låter sig inte så gärna snackas fram. Det vet alla. För att någon ska få ett jobb krävs att någon ska finna det värt att betala lönekostnader för något som behöver bli utfört. I grunden är hög arbetslöshet ett uttryck för just detta; utbudet av tillgängliga lönearbeten understiger utbudet av tillgängliga lönearbetare.
En halvering av Östergötlands arbetslöshet kräver i dagens läge ungefär 10 000 nya arbeten. Något i den stilen behövs om Socialdemokraterna vid eventuella valvinster 2014 och 2018 ska kunna leva upp till löftet att Sverige 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU.
Billy Gustafsson och Teresa Carvalho hade med sig en lång lista med förslag som de anser skulle sänka arbetslösheten. Av förslagen att döma är deras huvudstrategi att minska tillflödet av nya arbetslösa personer och att förbättra kvaliteten på det kommande utbudet av arbetskraft. Ett exempel är den så kallade "90-dagarsgarantin" för arbetslösa ungdomar.
Om det blir som S vill så ska Arbetsförmedlingen ha en skyldighet att senast inom 90 dagar se till så att de arbetslösa ungdomarna får ett arbete, en praktikplats eller inleder en utbildning. Tanken är god. Många ungdomar är arbetslösa i korta perioder från och till. Det är inte så mycket att oroas över. Det är utdragna arbetslöshetsperioder som är farliga. Tre månaders sammanhängande arbetslöshet är en lång period i en ung människas liv.
Arbetsförmedlingen kan självfallet inte skapa jobb på egen hand. Men regelverk och val av åtgärder har betydelse.
Andra punkter på Gustafssons och Carvalhos lista handlar om hur tiden som arbetslös kan användas på ett bättre sätt än idag. De vill ha fler yrkesutbildningar, en stor satsning på "yrkesintroduktion" med lägre lönekostnader och inbakade studier, Fas 3 ska avskaffas och ersättas med deltidsarbete i det som kallas "extratjänster" och obligatoriska studier för arbetslösa som saknar gymnasieexamen.
Här finns också långsiktiga förslag för en tryggare barndom - allmän förskola från två års ålder - och för en bättre grundskola - obligatorisk sommarskola för elever som riskerar att inte bli behöriga till gymnasiet.
Det är klokt och seriöst av Gustafsson och Carvalho att koncentrera sina förslag på utbudet av arbetskraft; där har politiken genomslagskraft. Utbudet av nya jobb står i och för sig inte helt utom räckhåll för politiken. Långsiktigt är jag övertygad om att en mer aktiv närings- och tillväxtpolitik har betydelse för ny- och fleranställningslusten. Käcka utspel om att si eller så skapar vi 10 000 nya jobb i Östergötland inger däremot inte förtroende.