Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ordningsbetyg - ett verktyg för en trygg skola

Norrköping2007-10-11 01:06
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Norrköpings skolor är fulla med barn som var för sig och på sitt eget sätt har en stor potential. Tyvärr gör stöket och bristen på ordning och reda att alla dessa barn inte alltid når upp till den nivå de annars skulle kunna. Folkpartiet vill därför införa ordningsbetyg som ett verktyg i arbetet för en skola med lugn och ro och fokus på kunskap.Debatt
Sverige ligger oftast i botten av internationella skolundersökningar men vi toppar tyvärr en lista. Tyvärr eftersom det är listan över stökigast klassrum. Sverige har västvärldens stökigaste klassrum. I en sådan stökig miljö ökar naturligtvis risken för skolk, sena ankomster, våld, kränkande behandling, svordomar - och så klart blir det svårare att lära sig något. Allra hårdast drabbas de elever som även annars skulle ha det svårt i skolan. De elever som har svårt att koncentrera sig och behöver mycket stöd i sin undervisning. Men alla barn är offer i en stökig miljö. Ett ordningsomdöme, eller betyg, skulle sätta fokus på ordning och uppförande i skolan. Det skulle bli en viktigare punkt på utvecklingssamtal och framförallt skapa en tydligare, mer positiv och förebyggande dialog kring värderingar. Folkpartiets motion om införande av skriftliga ordningsomdömen behandlades nyligen i kommunfullmäktige. Vänsterkoalitionen sa nej och debatten blev stundtals närmast bisarr. "Stämpla barn" och "kontroll och straff" sa socialdemokraterna. "Straffa elever", sa vänsterpartiet. "Sätta omdöme på symptom", sa miljöpartiet. Att införa ordningsbetyg har stöd av en majoritet av föräldrar i samtliga partier. Vad tror vänsterkoalitionen att dessa föräldrar egentligen vill uppnå? Vill de straffa sina barn? Vill de stämpla dem? Vill de sätta betyg på deras symptom? Naturligtvis inte, det fattar ju var och en. Föräldrarna är trötta på den socialdemokratiska flumskolan och vill ha en kunskapsskola med lugn och ro och en trygg miljö. Då räcker det naturligtvis inte bara med ett ordningsbetyg, men det är ett verktyg att jobba med. Skolan behöver reformeras i grunden och det är precis vad utbildningsminister Janne Björklund (fp) nu gör.Samtliga företrädare för vänsterkoalitionen säger att de inte är nöjda med hur skolan ser ut idag. Alltså har den nuvarande skolpolitiken lett fel. Vi ser nu de sämsta betygsresultaten sedan det nya betygssystemet infördes. Men vad drar vänsterpolitikerna för slutsatser av detta? Vad är deras recept på förändring? Ännu mer av samma politik! De argumenterar för lägre krav och mer flum. "Ta bort alla betyg", sa vänsterpartiet i debatten. Att förbjuda läxor driver vänsterpartiet stenhård i riksdagen.Norrköpings skolor och alla barn däri har en stor potential. Tyvärr får de inte möjlighet att blomma ut. Alliansregeringen reformerar nu skolan i grunden, men ordningsomdömen är något vi kan införa redan nu i Norrköping. Det är ett verktyg i arbetet för en lugn och trygg kunskapsskola. Då kan fler barn få en bättre start i livet. Och glöm inte: Klassresan börjar i klassrummet.
Läs mer om