Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppen ekonomi på Hemgården

Nedgången i finanskrisens spår blev inte så djup som många befarat. Antalet arbetade timmar som finansieras av kommun och landsting är märkbart högre i dag än vad de var 2006.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2011-04-06 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Ackerby är biträdande chefekonom på kommunernas och landstingens organisation SKL. Igår var han på Hemgården i Norrköping. I Hemgårdens stora sal talade Ackerby om hur den nationella och globala ekonomin påverkar Norrköpings kommun. Ett 25-tal politiker från Kommunstyrelsen lyssnade.

Jag var där en stund.

Ledare
Samtidens tema är öppenhet. Slutna möten i slutna rum står inte högt i kurs. Det är glädjande att Norrköpings kommunstyrelse anpassar sig till tidsandan och håller öppna möten där hela det kända underlaget för ekonomin redovisas öppet.

Kommunal ekonomi är inte att leka med. Ena året går det upp och överskotten står som spön i backen. Nästa år är det hotande underskott och besparingsprogram ploppar upp i varje hörn av varje kommun och landsting.

Stefan Ackerby gav en på det hela taget ljus bild av den kommunala ekonomin. Nedgången i finanskrisens spår blev inte så djup som många befarat. Antalet arbetade timmar som finansieras av kommun och landsting är märkbart högre i dag än vad de var 2006. 2010 var ett kanonår för kommuner och landsting. Förstod jag honom rätt så var det t ex endast två landsting - Dalarna och Blekinge - som uppvisade underskott förra året. Dessa underskott beror i hög grad på att man där underlåtit att hålla koll på utgifterna. Östergötlands landsting har däremot en stark ekonomi. Så också Norrköpings kommun.

Kommunpolitikerna har givetvis ett stort eget ansvar att påverka utvecklingen. Mycket styrs dock av statliga system och av vad som händer i ekonomin i stort. Intäkterna är inte särskilt påverkbara för kommunpolitikerna. Egentligen är det endast beslut om den egna skattesatsen som ägs direkt av politikerna i Norrköping. Den primära uppgiften för att upprätthålla en ekonomi i balans är därför att hålla koll på de påverkbara utgifterna.


Claes Göran Magnell är ekonomidirektör i Norrköpings kommun. På mötet i Hemgården i går redovisade Magnell hur de kommande åren beräknas gå för kommunen. Skatteintäkterna ökar. Norrköping får också ungefär en och en halv miljard kronor från det statliga utjämningssystemet. Men det kan likafullt bli tuffa år för Norrköping. Löneavtal, inflation och räntor är för kommunen opåverkbara faktorer. Det politikerna har att spela med är verksamhetens volym, verksamheternas effektivitet, verksamheternas kvalitet och investeringar.

Kommunstyrelsens politiker har lite att bita i. Uppfriskande och öppenhetsdemokratiskt att få ta del av underlagen för deras kommande avvägningar och beslut.

Läs mer om