Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ok med buggning

Foto: Anders Wiklund/FLT-PICA

Norrköping2007-11-15 00:09
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I går fattade riksdagen beslut om buggning, eller som det heter på riksdagssvenska; hemlig rumsavlyssning. Beslutet togs efter år av debatter, diskussioner, rådrum och högljudda utspel. Buggning är känsligt. Till skillnad mot telefonavlyssning - som i och för sig också är känsligt - där staten bara har medhörning på en viss, misstänkt persons telefonsamtal, så innebär buggning att hela rum och miljöer kan avlyssnas. En mängd sidoinformation, utan något som helst samband med den eller dem som misstänks för allvarliga brott, kan komma att fångas upp av polisens känsliga mikrofoner. Den som t ex råkar befinna sig på en buggad krog och som för vad man tror är privatsamtal om chefen, maken, politiken och/eller sin livssituation i stort, kan förstås känna obehag inför risken att ens omdömen och bekännelser har fastnat på statliga inspelningar. Vem vet var sådana inspelningar kan hamna? Vem vet vad de kan ställa till med för enskilda personer länge fram i livet?"Sådant händer inte i Sverige" kanske någon invänder, "här är staten god". Faktum är att statliga tjänstemän kan vara allt annat än "goda". Vi vet att det - mot eller utan betalning - redan i dag läcks ganska friskt från känsliga polisutredningar. Med den långt större informationsmängd som buggningen skapar, öppnar sig nya och större möjligheter till biinkomster för informationsrika och skrupelfria tjänstemän inom de statliga myndigheterna.Ledare
Buggning är ingen juridisk och politisk barnlek. Man ska inte ta riksdagens beslut om buggning med en klackspark. Utvidgade, hemliga tvångsmedel är allvarliga saker. Det hedrar därför de svenska politikerna att de tagit god tid på sig innan de i går till slut fattade sitt beslut.Polisen behöver kunna använda sofistikerade tekniska hjälpmedel för att kunna bekämpa grov, organiserad och ofta hänsynslös kriminalitet. Min bedömning är att buggning kan göra mer nytta än skada. Nyttan av ett mer effektivt polisarbete är, som jag ser det, större än de eventuella skador på privatlivets helgd som kan komma i buggningens spår. Genom gårdagens riksdagsbeslut förses buggning med livrem och hängslen för att bekämpa brott. Bland annat inrättas en ny myndighet, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som ska utöva tillsyn över brottsbekämpande myndigheternas användning av hemliga tvångsmedel. nn Det finns klara nackdelar med buggning. Men fördelarna överväger. Möjligheterna till en effektivare polisiär bekämpning av kriminella organisationer är faktiskt värt en något förhöjd risk för att ett eller annat förfluget ord från någon av oss i allmänheten blir buggat.
Läs mer om