Obamas framgång fortsätter

Inför dagens omröstning i New Hampshire talar det mesta för att Barack Obamas framgång fortsätter och att John McCain lyckas komma tillbaka från de döda. Men tro inte att nomineringarna är klara för det. Hillary Clinton sitter inte med armarna i kors och ser på.

Norrköping2008-01-08 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Inte heller är McCains väg till nomineringen på något sätt glasklar. Hillary försöker nu så tvivel i väljarna genom att framställa Barack Obama som någon det inte riktigt går att lita på. Ja, han pratar vackert och inspirerande, men det räcker inte, menar hon. För att bevisa det plockar hon fram exempel där hon menar han sagt en sak och sedan gjort en annan. Den argumentationen kommer inte hinna sjunka in i väljarna i New Hampshire, det är för kort tid. Kanske kan det påverka dem som röstar senare. Hos republikanerna ser John McCain ut att vinna i New Hampshire, men det republikanska racet förblir ändå vidöppet. Näst ut efter New Hampshire att rösta är Michigan, där leder Mitt Romney. Sen är det South Carolina, där leder Mike Huckabee. I slutet av januari röstar Florida, där leder Rudy Giuliani. Den 5 februari röstar 20 delstater, då har vi troligen minst fyra republikanska kandidater med hyfsade chanser att göra bra ifrån sig. Jag har på min resa i New Hampshire hunnit besöka kampanjevent och lyssna till alla de stora kandidaterna. Den som påverkat mig klart mest är Barack Obama. Han höll ett briljant anförande. När han talar om hopp är man beredd att gå ut genom dörren och börja rädda världen. Ingen har varit dålig även om Hillary Clinton inte direkt imponerande på mig. Men så var det också på morgonen direkt efter hennes förlust i Iowa som jag såg henne. John Edwards höll publiken i sitt grepp hela tiden med en effektiv vänsterretorik. John McCain ingav stort förtroende. Det är inte ovanligt att folk frågar honom personliga frågor på kampanjmöten. Hur ska jag göra för att få min son att plugga vidare och sånt. Det händer ingen annan kandidat. Rudy Giuliani var rolig och seriös, men inte så bra som jag trodde han skulle vara. Mitt Romney överraskade mig väldigt positivt som en vänlig, mysig och genomtrevlig kille. Dessutom svarade han väldigt rakt och effektivt på väljarnas frågor. Mest annorlunda från de andra kandidaterna var Mike Huckabee, vinnaren i Iowa. Han är omöjlig att inte gilla. Hans kampanjmöte inleddes med att han deklarerade att vi nu skulle ha kul och: "Let?s rock the house!". Han slet på sig sin bas och rockade loss med ett band. Sen höll han ett folkligt anförande om sin politik. Han har en förmåga att verkligen framstå som en vanlig kille, kanske är han det också. Eller som han säger själv: "Jag är som killen du jobbar med, snarare än killen som varslade dig." Min resa i New Hampshire har varit en studie av demokrati. Trots att personerna som man lyssnar på om ett år kan vara världens mäktigaste måste de få den lilla väljarens stöd. Det är en fascinerande process som faktiskt inte skiljer sig mycket alls mellan Norrköping och USA hur märkligt det än kan låta.
Mathias Sundin är oppositionsråd för folkpartiet i Norrköping. Han har också ett stort intresse för amerikansk politik. Just nu är Sundin i New Hampshire för att på plats följa de två första primärvalen. I ett par artiklar för Folkbladet skriver han om sina intryck.Läs mer på www.amerikanskpolitik.se
Läs mer om