Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Obama tar stupet med ro

Allt tyder på att USA:s ekonomi förblir mer offensiv än Europas. De europeiska ledarna hyllar Obama, men för republikanernas politik.

Norrköping2012-12-08 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Valet har ändrat tonläget på högerkanten i USA. Glömd är Tea Party-rörelsen och andra fanatiker. Moderata republikaner under ledning av Representanthusets talman John Boehner har tagit kommandot i kongressen. Nu är det kompromisser med Obama och demokraterna som gäller om partiet inte ska riskera ännu större förluster i kongressvalet 2014.

Världen enligt Torsten

Ordet för dagen i USA är "budgetstupet". Det är en kombination av skattehöjningar och utgiftssänkningar som automatiskt träder i kraft vid årsskiftet, om inte en långsiktig uppgörelse om det amerikanska budgetunderskott nåtts innan dess. Det är Bushs skattesänkningar som upphör, vilket betyder att USA återgår till de mer hållbara skattenivåer som rådde under Clintons tid.

Obama behöver egentligen inte röra ett finger för att få igenom de skattehöjningar som så väl behövs. Problemet är att även medelinkomsttagarna drabbas, och att konjunkturuppgången riskerar att komma av sig. Särskilt när skattehöjningarna kombineras med stora automatiska utgiftssänkningar som ?gömdes undan? i en uppgörelse mellan partierna härom året. Hälften av de gömda utgiftssänkningarna drabbar försvaret.

De stackars republikanerna pressas nu från alla håll. Från gräsrötterna som inte kan tänka sig några skattehöjningar, från de rika som vill behålla sina låga skattesatser och från försvarsindustrin som fruktar drastiskt minskade beställningar till våren. Demokraterna har säkert inget emot att USA:s rustningar kommer ned på en nivå som landet har råd med, men de fruktar samtidigt effekterna för sysselsättningen.

President Obama säger att det inte blir någon uppgörelse om republikanerna inte är med på att höja skatten för de rikaste två procenten, och tänker åka till Hawaii på julsemester. Stärkt både av valresultatet och av opinionssiffror som visar att väljarna lägger ansvaret på republikanerna, inte på honom, ifall landet hamnar i den fiskala klyftan. Republikanerna har förlorat vad man kallar ?the blame game?.

Obama måste å andra sidan tänka på att han i början av nästa år behöver kongressens tillstånd att låna upp mer pengar till löpande utgifter. Har han fortfarande opinionen på sin sida, kan han göra som Bill Clinton gjorde när republikanerna trilskades 1995: Stänga ett antal federala myndigheter. Det gjorde susen den gången. Men troligen försöker Obama få till stånd en uppgörelse med republikanerna.

Den kommer att innebära att de rika får betala mer i skatt och att försvarsutgifterna bantas, men troligtvis också att de dyraste välfärdsprogrammen, Social Security och Medicare, trimmas genom minskat inflationsskydd och höjd inträdesålder i systemen. Alla får dra sitt strå till stacken när USA:s ekonomi ska saneras, samtidigt som pengar sätts av till konjunkturstimulanser och investeringar för framtiden. Allt tyder på att USA:s ekonomi förblir mer offensiv än Europas. De europeiska ledarna hyllar Obama, men för republikanernas politik.

Läs mer om