Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya brott ska ge nya straff

Norrköping2007-10-11 01:07
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Skotten i Rödeby förra helgen blottlägger ett systemfel i den rättsliga straff- och påföljdsmodellen. 16-åringen som skottskadades vid samma tragedi som tog en 15-årig pojkes liv, var dömd till skyddstillsyn och stod under övervakning för brott han begått tidigare. Domen som kom i våras, gällde ett villainbrott och inbrott i minst en bil och en husvagn.Ledare
I september i år utreddes 16-åringen för ännu ett brott. Den 19-årige sonen till den man som nu sitter häktad för mord och mordförsök, hade trakasserats och ofredats av 16-åringen. Åklagaren beslöt dock att inte väcka åtal mot honom. Som skäl anger åklagaren, i en intervju med TT, att det nya brottet "inte skulle ha gett 16-åringen ett högre straff än den skyddstillsyn han redan hade". Därför lade åklagaren ner utredningen.nn Åklagarens beslut är inte unikt på något sätt. Det är så här det oftast går till. Det är det som är systemfelet.Den som döms till skyddstillsyn och övervakning ska givetvis inte kunna begå nya brott utan att rättssystemet reagerar. Vitsen med att döma någon till skyddstillsyn och övervakning är ju att ge den dömde en chans att lämna den kriminella banan utan att frihetsberövas. Om nya brott begås under övervakningstiden är det inte rimligt att åklagaren och domstolen bara rycker på axlarna och skriver av det nya brottet med hänvisning till brottets låga straffvärde.Den som begår nya brott medan han/hon är dömd till skyddstillsyn visar genom sina handlingar att andra åtgärder måste vidtas för att uppnå den individual- och allmänprevention som straffmätningen syftar till.nn Påföljdssystemet måste därför reformeras. En ny praxis, där brott som begås av en redan dömd person - oavsett det nya brottets straffvärde - alltid ska leda till strängare straff, behöver tillskapas.Det finns ett stort behov av nya grader i straffmätningen. Det stora spannet mellan åtalsunderlåtelse, skyddstillsyn och fängelse behöver fyllas med en rad nya påföljder.Skyddstillsyn och övervakning kan t ex kombineras med individuellt anpassade villkor och restriktioner. Förbud att vistas i särskilda miljöer, deltagande i behandling och/eller aktiviteter, utegångsförbud vissa tider, anmälningsplikt och krav på skolgång eller arbete är exempel på åtgärder som kan vara verkningsfulla. nn Justitieminister Beatrice Ask och/eller hennes politiska "skugga" Thomas Bodström bör agera snabb för att rätta till systemfelen i rättsstaten. Riksdagen måste inse konkurrensen från gatans parlament.
Läs mer om