Vanja Hamzic på Arbetsförmedlingen i Norrköping är en viktig person i svensk politik. Under ett års tid har hon varit ledare för ett pilotprojekt inför den Etableringslagstiftning som börjar gälla i integrationspolitiken i dag.
I går var Vanja Hamzic på Migrationsverket i Norrköping för att berätta om den nya lagen och om sina erfarenheter från det förberedande arbetet.
Jag var där.
Först som sist. Det här är en bra reform. De allra flesta av dem som beviljas uppehållstillstånd i Sverige har kapacitet och intresse för att så snabbt som möjligt bli etablerade, komma i arbete och/eller skaffa sig en utbildning som är gångbar i arbetslivet.
Socialtjänsten har många viktiga uppgifter i samhället. Det var dock helt fel att ge socialtjänsten i uppdrag att etablera nyanlända invandrare i Sverige.
Däremot är det helt rätt att Arbetsförmedlingen från och med i dag har det samordnande myndighetsansvaret för den invandrades etablering i Sverige.
En ny arbetsmodell har tagits fram. Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Kommunerna samverkar - ofta utifrån samma lokaler. Ett antal godkända "lotsar" ska på Arbetsförmedlingens uppdrag kunna bistå de av de invandrade som vill ha hjälp. Lotsarna får betalt när deras kunder antingen är i arbete eller i studier på en högskoleutbildning. Det är ett sunt betalningssystem som håller eventuella lycksökare borta.
Dan Eliasson är generaldirektör på Migrationsverket. Eliasson är en bra karl med stort hjärta och hög arbetskapacitet. Han var med på mötet i Norrköping i går. För att vara en statlig verkschef var han ovanligt klarspråkig.
"Mot bakgrund av det senaste halvårets händelser i politiken anser jag att vi på Migrationsverket måste bli mycket mer utåtriktade och tydliga med vilken nytta vi faktiskt gör. Vi räddar varje dag flera människor från tortyr och förföljelse", sa Eliasson.
Det är rätt talat. Med en ny och sund politik för de räddades etablering i Sverige så blir det ännu bättre.