Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny koncern bra för läsarna

När någon säger att "NT äger Folkbladet" brukar jag invända att uttrycket leder tanken fel. Det är inte en tidning som äger en annan.  Ägarkonstruktionen är enbart en affärsmässig uppgörelse. Folkbladet är ett dotterbolag som ingår i en koncern.  Att NT och FÖ har samma ägare uttrycker bättre förhållandet. Nu blir det pedagogiskt ännu lättare.  Samgåendet med Corren innebär ju att alla tidningar i de båda koncernerna läggs i ett nytt bolag som får ett neutralt namn.

Norrköping2008-02-16 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag kan inte se annat än att det här är positivt. Även för Folkbladet. Vi blir en del av en ledande medieaktör i Sverige. Säkert kommer en del nu att säga att det här är ännu ett exempel på maktkoncentrationen inom media. Kanske till och med börja tala om monopol i tidningsbranschen i Norrköping och Linköping. Men det här handlar om företagsekonomi, inget annat. Det är viktigt att notera just det. Det går inte ut på att minska antalet pressröster. Tvärtom i själva verket. Att genom ett förnuftigt ekonomiskt samarbete säkra framtiden för flera tidningar. Just nu befinner sig tidningsbranschen i ett läge där vi faktiskt har hyfsad ekonomi tack vare högkonjunkturen. Men vi vet att efter sol kommer regn. För att rädda landsortspressen är det klokt att samarbeta och hitta besparingseffekter. Abonnenterna struntar i om tidningsföretagen har samma dataavdelning, gemensam lönehantering, telefonväxel och så vidare. De vill ha kvar tidningarna. Det är precis just det de senaste årens samgåenden i branschen syftat till. Förr i tiden köpte tidningsföretag upp konkurrenter för att lägga ner dem. Nu görs det uppköp för att kunna säkra fortsatt utgivning och hitta samarbeten som skär i kostnaderna. Därigenom säkerställs mångfalden. Möjligheterna för det offentliga samtalet stärks. Ledningen för den nya mediakoncernen i Östergötland säger alltså inte: - Nu slår vi samman Corren, NT, Extra och Folkbladet till en enda tidning med en gemensam redaktion! Man uttrycker att man tror på lokala starka varumärken och vill värna yttrande- och tryckfriheten. Varumärken ska vårdas och utvecklas. Det är inte tidningarna som slås samman, utan bolagen. Men inte på det sättet som Christina Jutterström föreslog för public service i veckan. Hon vill slå ihop Sveriges Television och Sveriges Radio. Och klappa ihop nyhetsredaktionerna till en enda. Om målet är att minska mångfalden är det verkligen den rätta medicinen. Public service-bolagen kan säkert rationalisera på samma sätt som vi i tidningsbranschen. Gemensam administration, mer tekniskt samarbete och så vidare. Att SVT och SR i Norrköping sitter i två olika byggnader med dubbla administrationer förefaller inte det mest effektiva hanterandet av licensmedlen. Men därav följer ju inte självklart att det är smart att slå samman nyhetsredaktionerna för Östnytt och SR Östergötland. Däremot tror jag att bildandet den nya mediekoncernen är en smart idé. Inte bara för ägarna, utan faktiskt också för läsarna. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om