Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nuders okända alternativ

Pär Nuder (s).  Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Pär Nuder (s). Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Norrköping2008-01-14 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Idag presenterar Statistiska Centralbyrån färska siffror om inflationen i svensk ekonomi. När Pär Nuder (s) intervjuades av radions Ekoredaktion i lördags höll han det för troligt att inflationen har fortsatt att stiga sedan novembers månads notering på 3, 3 procent. Riksbanken kommer därför, enligt Nuder, att tvingas till nya räntehöjningar för att kyla av konsumtionslusten bland hushåll och företag.Den borgerliga regeringens politik har tillsammans med den goda konjunkturen ökat på penningmängden i samhället. Skattesänkningarna som genomförts har pumpat in runt 70 miljarder nya kronor i kretsloppet. Samtidigt deltar alltfler på den avlönade arbetsmarknaden. Fler har mer pengar att göra av med. Baksidan av denna positiva utveckling är att pengarna riskerar att bli mindre värda; det blir inflation. Pär Nuder var märkbart undanglidande när Ekots Tomas Ramberg pressade honom om det socialdemokratiska alternativet till regeringens ekonomiska politik. Jag förstår honom. Nuder slog å ena sidan bestämt fast socialdemokratins motstånd till en återkomst för inflationsekonomin. Å andra sidan tycktes han hålla en dörr öppen för att avskaffa riksdagens utgiftstak och han avvisade heller inte bestämt propåerna om att manipulera riksbankens inflationsmål med politiskt konstruerade mål om sysselsättning på en viss nivå. Vi för intensiva diskussioner om hur vårt alternativ ska se ut för den ekonomiska politiken, sa Pär Nuder i Eko-intervjun. Det är bra. Men för gärna diskussionerna öppet och offentligt. Vi är många som är intresserade.
Läs mer om