Men vill vi leva i en växande stad med de fördelar det för med sig, så måste vi också inse att myntet har två sidor. Norrköping har utomordentligt goda möjligheter att växa. Satsningar på högre utbildning och forskning börjar ge resultat. Med upprustad järnväg söderut och norrut kan vi bättre utnyttja vårt strategiska läge. Norrköping är en del av östgötaregionen, men också i allt högre grad en del av huvudstadens arbetsmarknads- och näringslivsområde. Det blir också lättare att försvara och utveckla Norrköpings roll som regionens kulturhuvudstad om vi har ekonomisk och befolkningsmässig tillväxt. Fler norrköpingsbor betyder dessutom att allt det som ger oss en levande stad får en chans att växa. Butiker, caféer och restauranger, åskådare och utövare inom idrott och kultur.
Vi har alltså mycket att vinna på att Norrköping växer. Förutsättningen är dock att vi får igång byggandet av bostäder. Det händer en del positivt. Lundbergs bostadsbygge i city med drygt 100 hyreslägenheter är mycket värdefullt. Men vår bedömning av framtiden visar att det behövs lika många hyreslägenheter varje år. Sammanlagt beräknas behovet av nya bostäder uppgå till 400 per år. Den aktuella frågan är var dessa bostäder ska placeras?
När dessa beräkningar ska omsättas i konkreta byggnader uppstår ofta motsättningar. Det finns många som håller med om att det är bra när det byggs nya bostäder i Norrköping, bara det inte sker i närheten av den egna intressepunkten, oftast den egna bostaden. Man kan säga att djävulen döljer sig i detaljplanerna, för att travestera ett ordspråk. Detta visar sig med all önskvärd tydlighet i diskussionerna kring detaljplanen för Torget 5, en fastighet som gränsar till Strömparken.
En aktionsgrupp har bildats som inte nöjer sig med att tycka att Torget 5 borde göras om till en park, vilket naturligtvis är en helt möjlig synpunkt. I stället har olika företrädare för aktionsgruppen ägnat sin tid åt att försöka bevisa att Stadsplaneringsnämnden och dess tjänstemän bryter mot tidigare beslutad användning av marken. Så är det naturligtvis inte. När en ny plan antas så upphör därmed den gamla att gälla. Men tyvärr accepterar inte aktionsgruppen sakliga argument utan övergår till en argumentering som närmar sig, eller i vissa fall överskrider, gränsen för det demokratiska samtalet. Resultatet blir naturligtvis att jag, och många andra, slutar att svara på de personliga påhopp och anklagelser som riktas mot oss.
Förslaget till detaljplan för Torget 5 har överklagats till Länsstyrelsen, helt i enlighet med lagar och regler. När beslutet kommer från Länsstyrelsen ska vi naturligtvis rätta oss efter det. Till dess får det här inlägget vara mitt svar på alla frågor som ställs kring den föreslagna planen.