Det har varit två intensiva rättegångsdagar i Norrköpings tingsrätt. Affärsmannen Niclas Adler har stämt Norrköpings kommun till tinget.Han vill att kommunen ska dömas som ansvarig för de ekonomiska och sociala skador som Adler, hans bolag och familj säger sig ha drabbats av när kommunen stoppade samarbetet med Adlers bolag när det gäller planarbete i Marviken.
Mest intresse tilldrog sig de två tidigare kommunalråden Lars Stjernkvist och Reidar Svedahl. De styrde tillsammans under sex år i Norrköping. I rättegången som genomfördes under tisdagen och onsdagen var de dock kallade som vittnen av varsin part. Svedahl talade för Adler medan Stjernkvist vittnade för kommunen.
Sånt kan livet vara ibland. Men tillsammans med onsdagens turbulens då Eva-Britt Sjöberg (KD) valde att hoppa av som kommunalråd i Sophia Jarls moderatledda kommunregering är den sammanlagda bilden av läget i Norrköpings politik just nu inte så uppbygglig.
Men det kan ändra sig förstås. Att huvudförhandlingen nu är avklarad i tvisten om Marviken är ur det - och alla andra -perspektivet mycket bra. Det kan förstås bli fråga om överklagande om någon månad då rättens ordförande Anders Heiborn fäller sin dom och avger sina domskäl.
Jag har följt rättegångens två dagar. Adlersidans strategi har varit att försöka sätta en bild av att Lars Stjernkvist, som var kommunstyrelsens ordförande då samarbetet avbröts och tvisten drog igång, genom förhastade beslut och uttalanden i media har satt en bild av Niclas Adler som en nationell säkerhetsrisk. Kommunens strategi har varit att ge en bild av att inget märkligt har hänt. Saken med Marviken och det förberedda och senare avbrutna planarbetet avviker inte från hur kommunens normala sätt att agera och fungera. Det som avviker är storleken i projektet - att bygga en halvstor stad ett par mil bort från Norrköping. Och att det är storleken och inget annat än storleken i Adlers byggplaner som ligger bakom de växande tveksamheterna i rådhuset.
Kommunen kan vara nöjd med sin insats. Adlersidan har inte på något sätt gjort bort sig men i samma takt som flera stabila och säkra vittnesmål har levererats från den kommunala svarandesidan har kärandesidans anklagelser tappat i kraft.
Sannolikt blir det en så kallad 9-1 dom till kommunens fördel. Kommunen får rätt på tunga och viktiga områden. Men allt som kommunen gjort har förstås inte varit perfekt. Vilket nog kommer att synas i domen som ska komma den 29 november. Viktigast av allt är dock att rättegången nu är genomförd och kan läggas åt sidan.