Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Någonting viktigt är på gång

Zaremba provocerar genom sin säregna förmåga att punktera olika former av uppblåsthet och dumhet. I går kväll stod Zaremba inför en fullsatt Hörsal på Stockholms kulturhus.

Norrköping2011-05-12 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Maciej Zaremba är journalist på DN Kultur. Tidigare i vår ställde han till med en enorm debatt med sin artikelserie i DN om den svenska skolan. Zaremba dissekerade lokala och mer systematiska missförhållanden och absurditeter med knivskarp akademisk elegans. Han provocerar genom sin säregna förmåga att punktera olika former av uppblåsthet och dumhet. I går kväll stod Zaremba inför en fullsatt Hörsal på Stockholms kulturhus.

Jag var en av de femhundra som hade betalat en hundring för att lyssna.

Maciej Zaremba var inte ensamt dragplåster på scenen. Utbildningsminister Jan Björklund (FP), Mikael Damberg (S), Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund och en rad andra skolledare, lärare och forskare trängdes om utrymmet.

Jan Björklund drev sina teser om förstatligande av skolan. Metta Fjelkner drev på för högre löner. Mikael Damberg drev på för anlagstester på lärarutbildningen och kritserade segregerade skolor. Forskaren Mats Ekholm slog ett slag för ökad forskning. Skolchefen Hans Jansson från Minervaskolan anklagade Lärarförbundet för att ha blivit mutade av dåvarande skolministern Göran Persson (S) när skolan kommunaliserades för drygt 20 år sedan. Lärarförbundets Eva Lis Sirén protesterade. Läraren Gunilla Hammar Säfström, känd från Klass 9 a vittnade på sitt barska sätt om lärarnas förlorade auktoritet. De flesta av de tio (!) personerna i panelen talade om sin egen skolgång.

Det mesta var kort sagt som vanligt. Käpphästarna trängdes i stallet. Men ändå inte helt som vanligt. Någonting viktigt är på gång när 500 personer betalar 100 kronor var för att gå på skoldebatt en vacker majkväll i Stockholm.

Läs mer om