Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mötesfrihet även för Linköpings nazister?

Nynazisternas demonstration i Linköping i helgen ställer grundläggande rättigheter på prov. Hur långt sträcker sig mötesfriheten? Och är det riktigt att en tillåten demonstration störs? Demokratin är till för alla, men gränsdragningarna är svåra. Bilden är från demonstrationen 2005.

Nynazisternas demonstration i Linköping i helgen ställer grundläggande rättigheter på prov. Hur långt sträcker sig mötesfriheten? Och är det riktigt att en tillåten demonstration störs? Demokratin är till för alla, men gränsdragningarna är svåra. Bilden är från demonstrationen 2005.

Foto: Skogh Andreas/Arikvbild

Norrköping2008-07-29 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Finns det gränser för våra grundlagsfästa friheter såsom yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet, mötesfrihet och så vidare? Vissa begränsningar finns i lagen. De flesta tycker nog att de är rätt så rimliga. Hets mot folkgrupp är en sådan begränsning som ska skydda oss mot hot och förolämpningar på grund av att vi tillhör en viss grupp. Vi har också begränsningar som har koppling till rikets säkerhet och patentskydd. Men i övrigt ska det vara fritt fram att säga vad som helst var som helst. Nästan. Frågan om rätten att demonstrera och framför sina åsikter ställdes på sin spets i Linköping i helgen.
Nationalsocialistisk front, NSF, höll ett fyra timmar långt möte på Stora Torget i Linköping. NSF hade i laga ordning skaffat sig tillstånd från polisen att hålla sitt möte. Därmed kunde den lilla sektens torgmöte ha passerat tämligen obemärkt. Vad som sades på mötet vet vi inte och det torde inte heller vara av intresse. Det nassarna sade dränktes dessutom av ett idogt skramlande med nycklar från motdemonstranterna, däribland det moderata kommunalrådet Paul Lindvall. Det intressanta är den debatt som uppstått efter mötet. Nazisterna har fått en uppmärksamhet långt utöver vad de förtjänar. Ska man över huvud taget tillåta nazisterna att hålla möte mitt i centrum? Är det nödvändigt att låta dem hålla möte i hela fyra timmar mitt bland shoppande, fridfulla Linköpingsbor? Hur ska polisen förhålla sig till dem som stör det lagliga mötet? I och med att sverigedemokraterna kommit in i kommun- och landstingsfullmäktige på många håll och börjar mäta sig med andra småpartier har partiet blivit nästa rumsrent.
Den principiella frågan kvarstår. Vem ska kunna förbjudas att hålla möten eller hyra kommunala lokaler?
Polisen har sannolikt gjort rätt som tillåtit NSF att hålla möte på Stora Torget i Linköping. Det kan inte vara polisens uppgift att bedöma rumsrenheten. Givetvis ska man beivra hets mot folkgrupp om det förekommer, men mötesfriheten måste gälla alla. En knivigare fråga är om inte Linköpingsborna har rätt att få vara i fred på Stora Torget och slippa att höra en massa strunt i bullriga högtalare. Det borde nog i så fall gälla alla slags möten, men hur göra man med Frälsningsarmén till exempel? Motdemonstrationen eller sabotaget mot mötet - ordvalet beror på vilken sida man befinner sig - kan givetvis också ifrågasättas. Tolererar vi skränande moderatyngel på socialdemokratiska torgmöten? Är det okej att folkpartistiska riksdagskandidater stör möten för Palestina? Grundlagen är inget smörgåsbord där man kan välja bort det som smakar illa. Mötesfriheten och yttrandefriheten kan inte vara förhandlingsbara.
Det är ingen smaksak vem som ska få använda sig av rättigheterna.