Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moraliskt gungfly

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Norrköping2008-02-08 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Regeringen vill skärpa regelverket för anhöriginvandring. På en presskonferens i går berättade statsminister Fredrik Reinfeldt att en utredare nu får uppdraget att lämna detaljerade förslag på vilka krav som ska ställas på den invandrare som vill ta hit sin familj sedan han/hon själv fått ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. Reinfeldt hänvisade till regeringens arbetslinje när han hävdade att försörjning och bostad ska vara ordnat innan släktingar och nära anhöriga kan få tillstånd att komma till Sverige. Saken har varit uppe till allmän debatt flera gånger tidigare. I en ledarartikel den 4 januari år konstaterade jag att "kravet (på försörjning och bostad) inte är orimligt". Det är inte självklart, skrev jag att "asylrätten också innebär ett påföljande ansvar för det allmänna att ansvara för försörjningen av släktingar och nära anhöriga till den som fått invandra till Sverige". Men jag pekade också på riskerna med en långtgående särlagstiftning för människor som invandrat till Sverige. Hänvisningar till "arbetslinjen" duger inte som moraliskt stöd för en reform som olika försörjningskrav på människor med olika etniska bakgrunder. Sverige behöver arbetskraftsinvandring, inget snack om den saken. Problemet är att vi inte har något fungerande regelverk för arbetskraftsinvandring. När ett sådant regelverk väl är på plats faller många pusselbitar på plats av sig själv. Huvuddelen av de människor som idag söker uppehållstillstånd i Sverige skulle kunna betraktas som arbetskraftsinvandrare. För den som arbetskraftsinvandrar ingår avsikten att försörja sig genom arbete som en självklar del i konceptet. På samma självklara sätt måste förstås övriga delar av den svenska modellen ingå i den invandrades samhällspaket. Jag är ingen absolut motståndare till förändringar av anhöriginvandringens regelverk. Men jag känner stor tveksamhet inför den väg som regeringen beslutat sig för i frågan. Förslaget är ett moraliskt gungfly. Exempelvis är det stötande att ställa samma försörjningskrav på en traumatiserad och vårdbehövande kvotflykting som på en arbetsför och frisk människa som brutit upp från sitt gamla land för att om möjligt bygga sig en bättre framtid i Sverige.Ett rejält och omfattande program för arbetskraftsinvandring skulle ge bättre förutsättningar för båda grupperna. Den skyddssökande flyktingens uppehållstillstånd och familjeåterförening skulle inte villkoras med omedelbara försörjningskrav. Samtidigt skulle de reella arbetskraftsinvandrarna få chansen att snabbt arbeta sig in i det svenska samhället.
Läs mer om