Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Molina står vid ett vägskäl

Helen Andersson Molina från Vrinnevilistan är ”frustrerad”. Så beskriver i vart fall landstingsrådet Christian Gustavsson (m) orsaken till majoritetssysterns kritik av alliansens politiska ledning av östgötalandstinget.

Norrköping2008-04-15 09:02
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.


Jag talade med Gustavsson i går eftermiddag – en kort intervju finns på WidarDirekt folkbladet.se – med anledning av Molinas intervju i gårdagens NT. Gustavsson tycks inte ta Molina riktigt på allvar. Det borde han göra. Hon må vara frustrerad – vilket jag ser som ett hälsotecken - men det viktiga är att förstå mot vad hennes frustration riktar sig. Som jag uppfattar henne – lyssna gärna på intervjun på WidarDirekt – tar hon dels upp en rad viktiga sakfrågor som bristen på vårdplatser och geriatrik – äldresjukvård – på Vrinnevisjukhuset. Men dels och framförallt bär hon fram en grundläggande och allvarlig kritik mot hur partipolitiska hänsynstaganden tillåts väga tyngre än genuina vårdkunskaper.
Det är just denna lust att vilja lyfta fram vårdens sakfrågor och vårdens professionella som gör att en del av mitt hjärta bankar för Vrinnevilistan. Cynikern inom mig kan förvisso resa invändningar av typen att ”Om Molina ogillar partipolitiken inom landstinget; varför startade hon då ytterligare ett politiskt parti vid sidan av de gamla vanliga sju partierna”?
Sådana invändningar är dock orättvisa. Vrinnevilistan föddes som en lokal proteströrelse mot försämringar på Vrinnevisjukhuset. I andra länder kanske Vrinnevilistan hade utvecklats till en stark grösrotsrörelse som tvingat politikerna till förbättringar av vården i Norrköping. Men i Sverige är det typiska att bilda ett parti och ställa upp i val.
Vrinnevilistan kom inte bara in i fullmäktige. De blev också ett regeringsparti. Tillsammans med alliansen styr Helen Andersson Molina och hennes partivänner över landstinget. Därmed dras de partipolitiskt oerfarna ledamöterna från Vrinnevi in i traditionella partipolitiska handlingsmönster. Och där spelar inte alltid vårdens sakfrågor och vårdens professionella den första fiolen. Och det är mot det som Molina protesterar. Vilket hon gör rätt i.


Jag tror att Vrinnevilistan står vid ett vägskäl. I går eftermiddag höll den borgerliga alliansens gruppledare och Vrinnevis Lasse Pettersson, en gemensam presskonferens. Kritiken från Molina slätades över, ”stämningen” sades vara god och ”frustrationen” över att det ibland går så förtvivlat långsamt att vända en felseglande skuta, beskrevs som allmänt förekommande i majoriteten.
Gruppledarnas överslätande presskonferens följde formulär 1 A i hur politiska partier hanterar interna kritiker. Men Vrinnevilistan är inget vanligt politiskt parti. Partiet utgörs av professionella vårdmedarbetare. Vrinnevilistan har en helt annan agenda än de vanliga partierna. Ställer de upp på överslätande behandlingar från alliansen för många gånger så kommer den egna agendan att vittra sönder.
        

Läs mer om