Karin Magnusson är debattchef på Aftonbladet. I går tog hon sitt uppdrag till nya höjder genom att debutera som programledare för "Partiprogrammet" i Aftonbladets webbtv.
Karin Magnusson bjöd på en kvalificerad politisk pratshow med en charmerande kvällstidningstouch i form av tidningens politiska chefreporter Lena Mellin.
Moderaterna stod på menyn i det 45 minuter långa premiärprogrammet. Hur länge kan de nya Moderaterna vara just nya? Är de senaste månadernas sakta sjunkande stöd i opinionsmätningarna ett tecken på att Moderaterna har haft sin topp; nu väntar enbart dalar?
Carl Melin - analyschef på United Minds och sedan länge ett slags partner till Aftonbladets politikredaktion - påminde inledningsvis om vad som grundlade de nya moderaternas framgång från 2004 och framåt. I valet 2002 röstade 5 procent av dem som själva identifierar sig som "arbetare" på Moderaterna, sa Melin. I det senaste valet hade arbetarandelen stigit till 20 procent.
"Vi chockades nog lite och förstod inte riktigt vad som hänt", sa Mona Sahlin (S) som också medverkade i "Partiprogrammet". Så var det. Medan Moderaterna gjorde om sig och förberedde sig för ett maktövertagande medelst Alliansen, gick många socialdemokrater runt och skanderade "samma gamla höger." Den gamla högern var i princip ovalbar. Det var den nya inte.
Anna Kinberg Batra är gruppledare för riksdagens moderater. Hon har gjort en snabb karriär i partiet och utpekas här och där som Fredrik Reinfeldts kronprinsessa. "Är du sugen på att ta över efter Reinfeldt?", frågade Lena Mellin i en bandad intervju.
Kinberg Batra svarade enligt protokollet att Reinfeldt är "ung, populär och sugen på att vinna nästa val" och att frågan inte på något vis var aktuell. Det är nog sant och riktigt för stunden. Inom ett par, tre år lär det dock vara dags för ledarskifte. Blir det då Anna Kinberg Batra som axlar manteln så får M en partiledare som i sitt vuxna politiska liv aldrig varit något annan än en ny moderat. Då lär det nya bli synonymt med det gamla vanliga.
I så fall kommer 1991-94 års försvarsminister Anders Björck att transformeras till något slags gammelgammelmoderat.
I "Partiprogrammet" var Björcks uppgift att levandegöra den interna oppositionen mot den "utslätade och opinionskänsliga" nymoderatismen. Vilket han gjorde med den äran.
"Du pratar som du har förstånd till", fräste Björck åt Ulrica Schenström när de diskuterade försvarspolitik i Aftonbladets tv-studio. Schenström var en viktig medarbetare till Reinfeldt och Borg under de år då M stöptes om. Hon upplyste stillsamt om att nya M sänkt skatterna betydligt mer än vad gammelmoderaterna alltid lovade i de val som de aldrig vann. En upplysning som Björck tog emot med ett stelt leende.
Efter några skakiga år har Socialdemokraterna nu äntligen fått en partiledning som förstår vad nya Moderaterna är för något. Har Stefan Löfven tur så är det han som kommer att uppfattas som det nya medan Moderaterna hamnar i facket för gamla Maktpartier som vill ha makten bara för att de vant sig vid makten.